Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Πώς να εγκαταστήσετε το Redhat Linux από το Internet

Γεωργάτος Φώτης gef@ceid.upatras.gr, Κεραμίδας Γιώργος keramida@ceid.upatras.gr
Ιανουάριος 1998

Από τους μεγαλύτερους πονοκέφαλους στο Linux είναι η εγκατάστασή του, γιατί συνήθως είναι χρονοβόρα και εάν "σκαλώσει" σε κάποιο πρόβλημα, θέλει κάποια εμπειρία για να καταλάβει κανείς τι είναι καλύτερο να κάνει και πώς. Η κατάσταση αυτή αλλάζει σιγά-σιγά, καθώς η εγκατάστασή του γίνεται όλο και πιο εύκολη.

Τελευταία, δοκιμάσαμε μία διανομή του Linux, που φάνηκε πολύ εύκολη στην εγκατάσταση ακόμη και για αρχάριους: το Redhat 5.0. Επιπρόσθετα, εάν κανείς είναι συνδεδεμένος με καλή ταχύτητα στο Internet (>100Kbps, όχι modem!), το μόνο που απαιτεί είναι να φτιάξει κανείς δυο δισκέτες, και να κάνει εκκίνηση με αυτές.

Η εγκατάσταση έγινε με χαρακτηριστική ευκολία, καθώς οι πιο πολλές ρυθμίσεις έγιναν αυτόματα. Οι σημαντικότερες πληροφορίες που έπρεπε να παρέχουμε εμείς ήταν η διεύθυνση IP, το domainname, ο εξυπηρέτης DNS, ο ftp server που είχε το Linux σε μορφή εγκατάστασης (πχ ftp.linux.gr), και η διαδρομή μέσα σε αυτον (/pub/redhat/redhat-5.0/i386/). Επίσης ενημερώσαμε στο πρόγραμμα εγκατάστασης το λογισμικό (πακέτα) που θέλαμε.

Από την στιγμή που πατήσαμε το τελευταίο ENTER, για 2 ώρες η εγκατάσταση προχώρησε ομαλότατα, ξεπερνώντας τις δυσκολίες ενός πολύ ασταθούς δικτυακού περιβάλλοντος, όπως είναι ένα υπολογιστικό κέντρο σχολής Η/Υ, που την συγκεκριμένη στιγμή ήταν και εξαιρετικά φορτωμένο. Υποθέτουμε ότι με μία καλή σύνδεση και επιλέγοντας ώρα που το δίκτυο δεν είναι φορτωμένο, μπορεί να γίνει σε 20'.

Αφού τελείωσε η εγκατάσταση, μπήκαμε στο νέο σύστημα και διαπιστώσαμε ότι η RedHat έχει κάνει πολλές επιλογές και αυτοματισμούς για λογαριασμό ενός νέου χρήστη, που αυξάνουν σημαντικά την ευχρηστία του Linux. Χαρακτηριστικό είναι το περιβάλλον του fvwm-95, που δίνει την αίσθηση που έχει κανείς σε άλλα δημοφιλή γραφικά περιβάλλοντα. Μεγάλη ευκολία είναι ο Redhat Package Manager (RPM), που δίνει μεγάλη ευκολία στην (απ)εγκατάσταση εφαρμογών. Δεν χρειάστηκε kernel compile, καθώς όλες οι ρυθμίσεις έγιναν αυτόματα.

Εμείς δοκιμάσαμε και στήσαμε και το KDE-beta2, το οποίο αν και beta δείχνει αρκετά όμορφο και σχετικά σταθερό. Σας συνιστούμε τουλάχιστον να το δείτε: http://www.kde.org

Το Redhat 5.0, το βρήκαμε και στα εξής μέρη στην Ελλάδα: ( Επιλέξτε αυτό που είναι πιο γρήγορο σε εσάς )

Στον υποκατάλογο images θα βρείτε τα boot.img, supp.img που είναι οι 2 δισκέτες για την εκκίνηση, που θα φτιάξετε χρησιμοποιώντας το ./dosutils/rawrite.exe. Στον ίδιο κατάλογο υπάρχει το fips, ένα εργαλείο για να "κόψετε" τον σκληρό σας δίσκο σε partitions, διατηρώντας τα δεδομένα που ήδη έχει.

Να έχετε υπ' όψιν σας ότι η εγκατάσταση του Redhat 5.0 μπορεί να γίνει και από τα ανάλογα bootable CD της Redhat. Επίσης, ενημερωθήκαμε ότι τέλος Ιανουαρίου θα κυκλοφορήσει το Linux Developer's Resource της Infomagic (6CD, περιλαμβάνει το Redhat).


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!