Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

5. Γιατί Suse και όχι κάτι άλλο;

5.1 Suse vs Slackware

Μπορεί το slackware να τα ξεκίνησε όλα, όμως δεν παύει να είναι δύσχρηστο για έναν αρχάριο στην φιλοσοφία του Unix. To Suse είναι πολύ εύχρηστο και εύκολα πετυχαίνει κανείς αυτό που θέλει, είτε θέλει να στήσει έναν εξυπηρέτη είτε θέλει να φτιάξει ένα σύστημα για προσωπική χρήση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έχω δει σε ένα μήνα όλα τα πακέτα που είχα δουλέψει μέχρι τώρα, και πάνω από 100 νέα χωρίς να χρειαστεί ούτε ένα compile (εύγε rpm). Ο μόνος λόγος για να επιλέξει κανείς το Slackware είναι γιατί είναι φανατικός Unixάς, δεν μπορεί και δεν χρειάζεται την μεγάλη ευχρηστία του γραφικού περιβάλλοντος ή απλά βαριέται να κοιτάξει το Suse.

5.2 Suse vs RedHat

Το RedHat είναι και αυτό αρκετά εύχρηστο, αλλά πολλές φορές οι επιλογές που έχουν κάνει οι σχεδιαστές της διανομής αυτής είναι άβολες για κάποιον που θέλει τον πλήρη έλεγχο του συστήματός του. Το Suse παρέχει το εργαλείο yast για τον έλεγχο του συστήματος αλλά αντίθετα με το RedHat δεν σου απαγορεύει την επιλογή παραμέτρων με το χέρι (με το vi πχ).

Εκτός αυτού το RedHat μάς έρχεται από την Αμερική ενώ το Suse από την Γερμανία με άμεσες συνέπειες ως προς το Internationalization ( διεθνοποίηση) του συστήματος: Το Suse υποστηρίζει ορισμό γλώσσας κατά χρήστη (πολύ βασικό για ένα σύστημα στην Ελλάδα που θα έχει ταυτόχρονα Ελληνόφωνους, 'Αγγλόφωνους, Γερμανόφωνους κλπ). Τα πακέτα του αναμένεται να είναι σχεδόν όλα 8bit clean (βλέπε σχετικά το Hellenic-HOWTO), ενώ στο RedHat ισχύει περισσότερο η λογική: Δεν σου δουλεύει; Έχεις τον πηγαίο κώδικα, φτιάξτο.

Πλεονέκτημα υπέρ του RedHat είναι ότι είναι ΌΛΟ GPLed (General Public License), ενώ το Suse όχι ( όχι όλο - γύρω στο 95%, πιο συγκεκριμένα το yast αντιγράφεται υπό όρους, και καμιά δεκαριά ακόμα εφαρμογές υποφέρουν από τις μη ελεύθερες άδειες χρήσης τους με πιο σημαντική την σουίτα γραφείου applixware).

5.3 Suse vs OpenLinux Caldera

Απλά το OpenLinux της Caldera μου φάνηκε ότι θυσίασε την κομψότητα του Linux ως περιβάλλοντος εργασίας για να δώσει σε κάποιο (μάλλον επαγγελματικό) κόσμο ένα εύχρηστο περιβάλλον. Το Suse μου φάνηκε πιο καλόσχεδιασμένο σε αυτά τα σημεία, και ειδικότερα οι επιλογές των Γερμανών σχεδιαστών του Suse εμένα μου φαίνονται πιο ορθολογιστικές σε σχέση με αυτές του Caldera (βέβαια από ένα σημείο και μετά είναι θέμα προσωπικών προτιμήσεων).

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!