Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο 

To ...δικό μας Linux. Γιατί και πως

Μιχάλης Καμπριάνης
Οκτώβριος 2000

Αναρωτηθήκατε ποτέ πόσα "άχρηστα" προγράμματα βρίσκονται στον υπολογιστή σας; Εκνευριστήκατε ποτέ για τα αυτόματα scripts που τρέχουν χωρίς να τα βάλατε εσείς; Εγώ ναι. Και αποφάσισα να το ξεπεράσω με τον πιο δραστικό (!!!) τρόπο. Φτιάχνοντας το δικό μου Linux.

Κάθε φορά που στήνω ένα νέο μηχάνημα έχω το ίδιο πρόβλημα. Ποιο distribution να βάλω που:

  • Να μην θέλει πάνω από μισή ώρα για την εγκατάσταση
  • Να μην μου γεμίσει το δίσκο με άχρηστα προγράμματα
  • Να μην μου εγκαταστήσει τα προγράμματα που ούτως ή άλλως θα ξαναβάλω εγώ για να τα ρυθμίσω στα paths που θέλω, και ίσως και με κάποιες έξτρα παραμέτρους (πειραγμένα).
  • Να ακολουθεί ένα όσο το δυνατόν πιο ορθολογικό και standard τρόπο ρύθμισης αρχείων του συστήματος, τα οποία θέλω να βρίσκονται... εκεί που θα τα βρω (ίσως εκεί που πρέπει να είναι καλύτερη έκφραση αλλά δεν ξέρω αν ισχύει :-)
  • Να μην περιμένει να κάνω όλες τις δουλειές μου στο σύστημα με το δικό του super-extra-duper πρόγραμμα διαχείρησης / εγκατάστασης πακέτων.
  • Να μην περιμένει να κάνω όλες τις ρυθμίσεις στο σύστημα από το δικό του super-extra-duper πρόγραμμα ρυθμίσεων που τροποποιεί το ειδικό αρχείο τρέχα-γύρευε το οποίο με τη σειρά του ρυθμίζει τα πάντα.

Ζόρικα τα πράγματα. Ειδικά το πρώτο είναι σχεδόν αδύνατο (σε συνδυασμό βέβαια με τα υπόλοιπα). Για να δούμε κάποιες προτάσεις για το πως θα προσεγγίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παραπάνω.

1. Εναλλακτικές προτάσεις

2. Τι είναι το Linux (πάααααλι;)

3. Τι ακριβώς θα κάνουμε είπαμε;

4. Βήμα 1ο: Προετοιμασία του συστήματος.

5. Βήμα 2ο: Δημιουργώντας το βασικό μας σύστημα

6. Βήμα 3ο: Διορθώνοντας τον Gerard

7. Επίλογος

Επόμενο 

Valid HTML 4.01!   Valid CSS!