Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

2. Η πραγματική μορφή της κατάστασης

Από την άλλη μεριά, υπάρχει ένα λειτουργικό το οποίο είναι πραγματικά, και όχι ως κόλπο του marketing, δωρεάν. Το Linux, ένα σταθερό Unixοειδές λειτουργικό για φτηνούς Η/Υ (δηλ. τεχνολογίας x86). Το Linux αναπτύσσεται από ερασιτέχνες. Δεν θα αναλύσω την ιστορία του Linux, η οποία είναι λίγο πολύ γνωστή. Θα αναφέρω μόνο τα θετικά και αρνητικά σημεία που αυτό έχει, όχι από τεχνική σκοπιά, αλλά από marketίστικη. Το Linux αναπτύσσεται παράλληλα από πάρα πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα.

  • Πρώτον, ότι είναι μπροστά στις εξελίξεις, είναι ευέλικτο και, όσο περνάει ο καιρός και ασχολείται όλο και πιο πολύς κόσμος με την ανάπτυξή του, θα γίνει (αν δεν είναι ήδη) ένα λειτουργικό το οποίο βρίσκεται στην κορυφή της τεχνολογίας.
  • Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει υποστήριξη. Ένα κακογραμμένο κομμάτι κώδικα μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα. Αυτό όμως ισχύει κυρίως για τα προγράμματα, και όχι για μέρη του λειτουργικού.

Τα πράγματα είναι απλά τώρα πια. Οι συγκρίσεις είναι μάλλον αστείες. Το Linux, χωρίς την οικονομική στήριξη του Redmond, χωρίς λεφτά να πληρώσει ένα σωρό (καλούς ή κακούς) προγραμματιστές, βρίσκεται ήδη σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ας δούμε ορισμένα στοιχεία:

  • Αν και ξεκίνησε για να τρέχει σε i386 επεξεργαστές, τώρα τρέχει σε Alpha, Sparc, Mips, PowerPC, 680x0 και μάλλον και άλλους τους οποίους δεν θυμάμαι. Δηλαδή, είναι αυτή τη στιγμή το μόνο λειτουργικό το οποίο "τρέχει" σε οποιοδήποτε σχεδόν hardware.
  • Αναπτύσσεται ακολουθώντας την τεχνολογία στην πληροφορική. To ΑΤΜ, αυτό που από πολλούς θεωρειται το μέλλον σε τοπικά και ευρείας περιφέρειας δίκτυα, ήδη υποστηρίζεται από το Linux (αλλά και από τα Windows 98. Το θέμα είναι το πιο από τα δύο θα δουλεύει). Το Corba, ένα project της ΕΟΚ για τηλεπικοινωνίες, υποστηρίζεται από το Linux. Και άλλα πολλά τέτοια τα οποία θα ήταν αδύνατο να απαριθμήσω.
  • Υπάρχουν εταιρείες λογισμικού οι οποίες "στηρίζουν" το Linux. Και δεν μιλάμε μόνο για εμπορικές εταιρείες (οι οποίες έχουν την ευφυία να διαθέτουν τα προιόντα τους για Linux σε χαμηλότερες τιμές απ' ότι για τα άλλα λειτουργικά) όπως η Corel (με την πρόσφατα εξαγορασμένη Wordperfect), η Netscape, πρόσφατα άκουσα και η Informix, αλλά και για εταιρείες οι οποίες πουλάνε τα προγράμματά τους στους άλλους και τα δίνουν δωρεάν στους χρήστες Linux (όπως η StarDivision με το πολύ καλό StarOffice). Υπάρχει και η Applixware, με το γνωστό σε όλους Applix, μία σουίτα προγραμμάτων πολύ αξιόλογη.
Το Linux έχει "κληρονομήσει" τα καλά του Unix, και έχει αποβάλλει πολλά από τα κακά. Στα καλά που έχει κληρονομήσει, να βάλουμε την σταθερότητα ως λειτουργικό σύστημα, την ασφάλεια και την πληθώρα freeware λογισμικού. Στα άσχημα που έχει αποβάλλει, να αναφέρουμε ότι το Linux, είναι το πρώτο Unixοειδές λειτουργικό σύστημα το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για desktop εφαρμογές (Office βασικά). Μόλις πρόσφατα η Sun υπέγραψε μία συμφωνία με την StarDivision για να γίνει port το StarOffice σε Solaris. Μέχρι πρότινος δεν υπήρχε εύχρηστο Office πακέτο για Unix. Υπήρχαν βέβαια όλα αυτά τα οποία χαρακτήριζαν και χαρακτηρίζουν ένα Workstation (π.χ. Latex).
Συγκρίσεις με άλλα Unices δεν μπορούν να γίνουν. Το Linux είναι καθαρό Unix, με όλα τα καλά (όπως είπαμε και προηγουμένως) των Unix, αλλά ένα ακόμα: είναι δωρεάν.

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!