Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

CD-ROM ελληνικό? Παρεξηγήσεις και διευκρινήσεις

Συντακτική ομάδα του Magaz, Magaz
Μάρτιος 1998

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο CHIP ένα e-mail που τους έστειλα, εκ μέρους του Magaz, για την πρόθεση δημιουργίας CD με Linux και όσο πιο πολλά ελληνικά προγράμματα ήταν δυνατό. Το κείμενο το οποίο ακολουθεί δεν είναι τίποτα άλλο από μία ψυχρή παράθεση δεδομένων και προθέσεων. Υπάρχει λόγος που είναι έτσι: δίνει την πραγματική διάσταση του γεγονότος.

Για να εξηγήσουμε τι ήταν αυτή η βόμβα που έσκασε στην ελληνική Linux κοινότητα, γιατί εγώ προσωπικά έτσι το βλέπω, πρέπει να αναπτύξουμε το σκεπτικό μας. Οι αρχική ιδέα υπήρξε στην παρουσίαση της Amtech όπου είχαμε μία συνάντηση. Δυστυχώς βρεθήκαμε μόνο συμμετέχοντες στο magaz, και επειδή είχαμε το καλό προηγούμενο με το Chip αποφασίσαμε να κάνουμε τις επαφές ως Magaz. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

  1. Μία γνωστή distribution, εύκολη στην εγκατάσταση, ως βάση. Λύσεις 2, RedHat και Caldera OpenLinux
  2. Ένας ή και δύο εύκολοι και όμορφοι Window Manager (π.χ. KDE, Enlightenment) μαζί βέβαια και με τον γνωστό TWM για ελαφριά περιβάλλοντα
  3. Γνωστά προγράμματα, τα οποία δεν περιλαμβάνονται σε όλες τις distributions, και τα οποία καλύπτουν τους εξής τομείς: (Τα παραδείγματα είναι μόνο ιδέες, όχι αποφάσεις).
    • Δίκτυο (Xisp, Netscape, XFMail, Xagent, samba)
    • Δουλειά γραφείου, δηλαδή ένα πακέτο Office όπως έχει συνηθιστεί να λέγονται (StarOffice ή Papyrus κλπ)
  4. Ελληνικές μεταφράσεις από το LDP (Linuc Documentation Project) δηλαδή τα FAQ, HOW-TO κλπ.
  5. Προγράμματα υποστήριξης ελληνικών σε κονσόλα και X-Windows, μαζί με τις αντίστοιχες γραμματοσειρές.

Αυτή λίγο πολύ ήταν ή πρόβλεψη. Εκτός αυτού είχαμε και τα δεδομένα:

  • Καμία μικρή ομάδα ατόμων (όπως π.χ. είναι αυτή που αποτελεί τον πυρήνα του Magaz) δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
  • Καμία μη επιχειρηματική ομάδα ατόμων (όπως η ελληνική Linux κοινότητα, το www.linux.gr ή το Magaz) δεν μπορεί να αναλάβει το κόστος παραγωγής CD-ROM σε πολλά αντίτυπα.
  • Η ελληνική κοινότητα του Linux, έχει δείξει όποτε χρειάστηκε ότι μπορεί και συνεργάζεται (π.χ. συνεργασία Μπούρα και Τσιντζέλη για ΕΝΑ πακέτο Ελληνικών στα X).
  • Η ελληνική κοινότητα του Linux έχει τους πόρους (σε ανθρώπινο δυναμικό και ανθρωποώρες) να δημιουργήσει ένα πρότυπο CD (με αυτά τα οποία αναφέρονται παραπάνω), μία μήτρα δηλαδή, χωρίς να μπει στην οικονομικά δυσάρεστη διαδικασία παραγωγής αντιτύπων.
  • Ένα γνωστό περιοδικό το οποίο ΔΙΕΘΝΩΣ έχει δείξει συμπάθεια προς το Linux (το extra τεύχος του Γερμανικού CHIP στην αρχή του χρόνου κυκλοφόρησε με Linux distribution και KDE), μπορεί να αναλάβει το κόστος αναπαραγωγής του πρότυπου CD και τη διανομή του.
  • Το Linux στην Ελλάδα μπορεί να εξαπλωθεί κι άλλο, αρκεί να γίνει πιο προσιτό σε τρία θέματα:
    1. Ευκολία εγκατάστασης
    2. Υποστήριξη ελληνικών
    3. Πληρότητα Software.

Είναι νομίζω αυτονόητη τώρα πια η κίνησή μας να στείλουμε αυτό το μήνυμα στο Chip. Να σας πληροφορήσουμε όμως ότι ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ απάντηση. Την απάντηση τη διαβάσαμε από τις σελίδες του CHIP, και σίγουρα ποτέ δεν είχαμε σκοπό να γνωστοποιηθεί κάτι τέτοιο από άτομα εκτός ελληνικής Linux κοινότητας. Είχαμε σκοπό, σε περίπτωση που οι "διαπραγματεύσεις" είχαν αίσιο τέλος, να ενημερώσουμε τη λίστα (linux-greek-users) και μέσα από αυτήν και το Magaz να καλέσουμε σε συστράτευση για ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Στην παρούσα φάση, υπάρχουν δύο λύσεις:
α) Προχωράμε χωρίς την υποστήριξη του Chip μόνοι μας, δημιουργούμε το CD-image και το τοποθετούμε στο ftp.linux.gr ούτως ώστε όποιος θέλει και μπορεί, να το κατεβάσει και να το γράψει σε CD για προσωπική του χρήση, οπότε χάνουμε το πλεονέκτημα του να μάθουν και άλλοι για το Linux.
β) Συνεχίζουμε τις επαφές με το CHIP και ελπίζουμε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Οι δύο παραπάνω λύσεις δεν αποκλείουν η μία την άλλη. Αντιθέτως, μπορούν να συνυπάρξουν. Δηλαδή να δημιουργείται το Image και αν δεχτεί το CHIP να αναλάβει την παραγωγή τους το δίνουμε, αλλιώς το αφήνουμε εκεί που είναι.

Τέλος, να διευκρινήσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε η διάθεση δημιουργίας "Ελληνικής distribution", τουλάχιστον όχι με τη στενή έννοια του όρου. Κανένας μας δεν μίλησε για εξελληνισμό κανενός προγράμματος (πλην του KDE το οποίο έρχεται από μόνο του με υποστήριξη ελληνικών μηνυμάτων), λειτουργικού, file system, ή άλλα τέτοια τα οποία προσωπικά θεωρώ ευτράπελα, και πιστεύω ότι την ίδια άποψη έχουν και οι υπόλοιποι συντελεστές του Magaz.

Αν και δεν είχαμε σκοπό να λέμε αερολογίες (και πριν πάρουμε απάντηση από το Chip αυτά ΕΙΝΑΙ αερολογίες) θα θέλαμε τις απόψεις όλων για το θέμα ώστε να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Το magaz μπορεί να αναλάβει εργασία συντονισμού, αλλά εξελίξεις ελληνικών προγραμμάτων θα πρέπει να τις αναλάβουν οι προγραμματιστές που τα έφτιαξαν. Περιμένουμε mails από εθελοντές, για να οργανωθούμε!!!


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!