Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Linux Zone

Παναγιώτης Βρυώνης vrypan@hol.gr
Ιούλιος - Αύγουστος 1998

Το Linux Zone είναι μία στήλη που σκοπό της έχει να παρουσιάζει μερικές από τις εμπειρίες μου στον χώρο του Linux.

Ένα από τα πράγματα που ζήλευα πάνατα ήταν οι διάφοροι τύποι που έβλεπα κατά καιρούς να γυρνάνε από δώ και από κει με έν laptop. Τα πράγματα ήρθαν βολικά και μπόρεσα και εγώ να αποκτήσω ένα... Μοντέλο HiNote VP717 της Digital, ένα πραγματικά πολύ ωραίο μηχάνημα.

Με το που έκανα την πρώτη εκκίνησή του, εγκατέστησε τα Windows95, που αποφάσισα να κρατήσω σε ένα partition ώστε να μπορώ αν χρειαστεί να ανοίξω κάποια κείμενα στο Word κ.λ.

Το θέμα βέβαια ήταν να μπεί Linux στο μηχάνημα και την εγκατάσταση απλοποίησε λίγο το γεγονός ότι ο 2.1GB σκληρός δίσκος ήταν ήδη χωρισμένος σε 2 partitions, στο ένα είχαν ήδη καθίσει τα Windows95 και το άλλο ήταν κενό. Έβαλα το CD του RedHat 5.1 (όχι το official, αλλά από ένα άγγλο διανομέα που ονομάζεται Genesis) και επανεκίνησα το μηχάνημά μου... Έκανε boot από το CD και ξεκίνησα την διαδικασία εγκατάστασης. Ένα μικρό repartitioning του δίσκου για να έχω το root directory, το /usr/local και το swap σε διαφορετικά partitions και όλα έδειχναν να πηγαίνουν τέλεια, μέχρι που το installation με ενημέρωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τον XF86_VGA16 X Server!!!

Δεν είναι δυνατόν! Με 2MB RAM στην κάρτα γραφικών (που απέδιδε πολύ καλά στα Windows) και θα αναγκαζομουν να δουλεύω σε 640x480 και 16 χρώματα; Δεν μπορεί, κάτι δεν κάνω σωστά, σκέφτηκα. Πίσω στον παλιό καλό 486, σύνδεση στο Internet και αναζήτηση για Linux και Neomagic (ο κατασκευαστής του chipset του συστήματος γραφικών). Τότε ήταν που τα χρειάστηκα: το πρώτο πράγμα που βρήκα ήταν μία σελίδα που έλεγε ότι η Neomagic είναι από τις λίγες εταιρείες που δεν δίνουν στην δημοσιότητα τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να φτιαχθεί ένας X Server που να είναι συμβατός με το chipset της!!! Δεν ήταν δυνατόν, την είχα πατήσει τόσο άσχημα;

Τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται (βλ. HP720C στο LZ του Απριλίου). Στην διεύθυνση http://www.mnsinc.com/js/Neomagic.html βρήκα ένα "πειραγμένο" XF86_SVGA που μπορεί να μην χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της κάρτας, της επιτρέπει όμως να λειτουργεί σε 800x600 με 16bit χρώμα που εμένα μου είναι ικανοποιητικό. Δίδαγμα: πρίν αγοράσετε laptop (όπου δεν έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε κάρτα οθόνης) επισκευθείτε το www.xfree.org και σιγουρευτείτε ότι δεν θα έχετε παρόμοια προβλήματα! Ακόμη, ρίξτε μία ματιά στο http://www.cs.utexas.edu/users/kharker/linux-laptop/ για να δείτε αν κάποιος άλλος έχει εγκαταστήσει Linux στο μηχάνημα που θέλετε να αγοράσετε - τα φορητά έχουν ένα σωρό ιδιορυθμίες που δεν αποκλείεται να σας δημιουργήσουν προβλήματα.

Ευτυχώς, εγώ δεν αντιμετώπισα τίποτα άλλο ιδιέταιρο, τα πάντα πήγαν ρολόι, ακόμη και η PCMCIA κάρτα fax/modem (ActionTec DataLink 33.6Kbps) βρέθηκε αυτόματα κατά την επανεκίνηση. Ένα rebuilt του kernel (τί γρήγορα που γίνεται στον 200MMX!) μου επέτρεψε να κλείνω το καπάκι και να μπαίνει σε suspend mode το Linux και εγώ είμουν ένας ευτυχισμένος χρήστης... Μόνο η κάρτα ήχου δεν παίζει, μάλλον όμως φταίω εγώ, θα το ψάξω αργότερα το θέμα.

Αφού έβαλα και το KDE Beta4 (τώρα που γράφω το άρθρο έχει βγεί το Version1-preview) και το GNOME 0.20 (που αν και δείχνει να έχει εντυπωσιακό μέλλον βρίσκεται πολύ πίσω από το KDE) ξεκίνησα να εγκαταστήσω ελληνικά.

Ο Δημήτρης Μπούρας μου είχε δώσει να δω το νέο grISOXKb (version1.2). Δουλειά ολοκληρωμένη και προσεγμένη μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας, αρκούσε ένα απλό make install-R6.3 και τα ελληνικά μπήκαν στα X-Windows!!! Βέβαια, χρειάστηκε να αλλάξω και το XF86Config λίγο, πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες που περιέχονται στο πακέτο, ήταν δεν ήταν ένα λεπτό υπόθεση. Έκλεισα τον X Server και τον ξαναανέβασα. xedit -fn fixedgr για δοκιμή (ναι, έχω βάλει και ελληνικές γραμματοσειρές...) και μπορώ να γράφω ελληνικά! Δοκιμή και στο kedit του KDE και... η απογοήτευση... Όταν πατάω το alt αντί για ελληνικά, βλέπω (ή μάλλον δεν βλέπω) ΤΙΠΟΤΑ.

Το ψάξιμο που κράτησε περίπου δύο εβδομάδες πήρε μορφή μανιώδους αναζήτησης, αφού εκτός των άλλων ο Ευριπίδης μου έστελνε απειλητικά μυνήματα ότι θα εγκαταστήσει Windows για να προχωρήσει με την μετάφραση των HOWTOs (ο Ευριπίδης και η Βούλα το έχουν πάρει πατριωτικά το θέμα). Τελικά η λύση βρέθηκε και είχε σχέση με την glibc που χρησιμοποιείται από την RedHat. Απλά προσθέστε στο .bashrc τις παρακάτω γραμμές:

export LANG=gr_GR
export LC_ALL=gr_GR 
_XKB_CHARSET=iso8859-7 

Τώρα ΟΛΑ δούλευαν σωστά. Αφού μπόρεσα και κατάλαβα τα "ενδότερα" της εγκατάστασης που γίνεται από το grISOXKb κάθησα και προσπάθησα να φτιάξω ένα RPM. Ίσως και να μην είναι τόσο απαραίτητο, νομίζω όμως ότι βασικά πράγματα όπως η ενεργοποίηση του ελληνικού πληκτρολογίου και μερικές ελληνικές γραμματοσειρές πρέπει να εγκαθίστανται εντελώς αυτόματα και χωρίς καμία απαίτηση από τον χρήστη. Τα αποτελέσματα θα τα βρείτε στο http://users.hol.gr/~vrypan/collage/ το XF-GreekKBD.noarch.rpm βάζει ελληνικά και το XF-GreekFNTS.noarch.rpm αρκετές ελληνικές γραμματοσειρές που βρήκα στο internet. Προς το παρόν, το FNTS δεν μπορείτε να το κατεβάσετε, γιατί δεν έχω συμπεριλάβει σε αυτό τα απαραίτητα αρχεία που να δηλώνουν που βρήκα την κάθε γραμματοσειρά (και τον δημιουργό της), κάτι που είναι απαραίτητο... Σύντομα όμως αυτό θα διορθωθεί. Αν τα δοκιμάσετε, στείλτε μου ένα e-mail για να μου πείτε το distribution στο οποίο τα εγκαταστήσατε καθώς και πιθανά προβλήματα που παρουσιάστηκαν.


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!