Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Ποιοί έρχονται στο Linux

Βαγγέλης Παπαδογιαννάκης papas@rocketmail.com
Σεπτέμβριος 1998

Εν αρχή είναι η σκέψη...

Έτσι τουλάχιστον νομίζω εγώ, και κάτι ντος και κάτι γουίντοους που υποτιμούν τη νοημοσύνη μου, τα έχω γραμμένα με ανεξίτηλη μπογιά στα παλαιότερα των υποδημάτων μου. Δεν είμαι αναγκασμένος -τώρα πια- να έρχομαι σε επαφή με τέτοιου είδους λειτουργικά... Χάρη στο Linuxάκι μου φυσικά, που τώρα τελευταία έχει γίνει ο αχώριστος σύντροφός μου σε όλες τις περιηγήσεις μου στον κόσμο των πισιών. ΣΣ: Στο εξής τα γουίντοους θα αναφέρονται ως "ακατονόμαστα", Το ότι τα ακατονόμαστα είναι το πλέον άχρηστο των αχρηστοτέρων λειτουργικών, είναι αυταπόδεικτο. Δεν θα ασχοληθώ με αυτό. Έχω βαρεθεί να το εξηγώ, και δεν θέλω να ξαναμπώ σε τέτοιου είδους ψυχοφθόρα διαδικασία, μια και μόνο το να τα αναφέρω μου φέρνει αναγούλα. Όσοι θέλουν να πληροφορηθούν για τις ελλείψεις, τις κλεψιές και τις ατέλειές τους, μπορούν να ψάξουν λίγο στο δίκτυο, και θα βρουν πολλές πηγές. Η πιο αξιόπιστη φυσικά, είναι η ίδια η μαμά τους, και φυσικά εννοώ το "κόλλημα" που έφαγαν τα ακατονόμαστα 98 κατά την παρουσίασή τους. Αλλά, ο σκοπός αυτού του άρθρου, δεν είναι αυτός... Σκοπός του είναι να αναλύσει γιατί οι περισσότεροι χρήστες δεν στρέφονται στο Linux, αλλά προτιμούν την πλατφόρμα των ακατονόμαστων.

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εδώ, υπάρχει μια παγίδα (και αυτό είναι το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι προσπαθώντας να φέρουμε κόσμο στον κόσμο μας). Αρχίζοντας λοιπόν, ας κάνουμε μερικές παραδοχές.

  1. Τα ακατονόμαστα είναι πολύ απλά (Δες και πάτα - View & click).
  2. Τα ακατονόμαστα είναι (και) ελληνικά.
  3. Τα ακατονόμαστα είναι γεμάτα εφαρμογές, οδηγούς για συσκευές και έχουν πολλές ευκολίες.
  4. Τα ακατονόμαστα είναι πολύ καλαίσθητα.

Μετά από όλα αυτά, ας δούμε τι θα μπορούσε να κάνει ένας χρήστης. Αλλά και εδώ υπάρχει παγίδα, γιατί χρήστης είναι ο πιτσιρικάς που αγόρασε υπολογιστή την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και αυτός που θέλει το πισί για να βλέπει τσόντες στο δίκτυο. Είναι επίσης ο σχεδιαστής μακέτας, αλλά και η γραμματέας μιας επιχείρησης που το αφεντικό της της είπε να κρατήσει ένα "αρχείο" με τους πελάτες. Ποίος λοιπόν από τους ανωτέρω θα κάνει χρήση Linux ;;; ΚΑΝΕΝΑΣ. Και εξηγούμαι πάραυτα.

  • Ο μικρός που αγόρασε πισι την προηγούμενη βδομάδα, θέλει να παίξει το παιχνιδάκι του, και φυσικά θα το κάνει στα ακατονόμαστα, αφ' ενός γιατί θα βάλει το CD και θα παίξει αμέσως, και αφετέρου γιατί παιχνίδια θα βρει σε αυτή την πλατφόρμα κυρίως. Αλλά δεν είναι αυτοί οι μοναδικοί λόγοι που θα τον οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση. Που θα βρει οδηγούς για την "βουντού ΘριΝτι" με τα 8 μεγαβύτια που αγόρασε πρόσφατα; Και αν βρει για το Linuxάκι, πως θα τους εγκαταστήσει; (είναι παραδεκτό ότι η υποστήριξη σε συσκευές από το Linux είναι σχετικά δύσκολη υπόθεση) Αλλά και να το εγκαταστήσει, που θα βρει παιχνίδια να διασκεδάσει το παιδί; Aρα λοιπόν, τον ξεχνάμε... Η μόνη λύση για αυτόν είναι να του δώσουμε να καταλάβει ότι τα παιχνίδια φτιάχτηκαν για τον υπολογιστή, και όχι ο υπολογιστής για τα παιχνίδια. Να τον σπρώξουμε δηλαδή σε σοβαρότερα πράγματα, ώστε να μπορεί να εκτιμήσει τις αρετές του Linux. ΔΕΝ πρέπει όμως να τον τραβήξουμε από τα "γκέιμς" του, τουλάχιστον στην αρχή. Όλοι κάπως έτσι ξεκινήσαμε... Για το συγκεκριμένο χρήστη, ισχύουν οι παραδοχές (3) και (4). Και -φυσικά- δεν έχει κανένα λόγο να χρησιμοποιήσει έτερα λειτουργικά πλην τα ακατονόμαστα.
  • Επόμενη κατηγορία, ο τσοντόβιος. Και να λείπουν τα σχόλια του τύπου "Σιγά μωρέ, και πόσοι είναι αυτοί" γιατί αν ήταν λίγοι, το δίκτυο δεν θα ήταν μια απέραντη τσόντα. (Aλήθεια, what a waste of bandwidth...). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τον υπολογιστή χειρίζεται ένας τυπάκλας (μουστακαλής και σαπιοκοιλιάς κατά κύριο λόγο) που (άντε και αν) ξέρει τα βασικά αγγλικά. Τι θέλει λοιπόν αυτός; Να ανοίξει τον υπολογιστή του, να πατήσει "κονέκτ", και να γράψει "www.playboy.com". Να βάλει τον κώδικα, και να δει την πάμελα με τα πόδια ανοικτά. Πως λοιπόν να χρησιμοποιήσει Linux? Από τη μια θέλει (τουλάχιστον) μια βδομάδα μέχρι να καταφέρει να βάλει τα ελληνικά, και άλλη μια εβδομάδα (επίσης τουλάχιστον) να καταφέρει να συνδεθεί. Και με την προυπόθεση ότι έχει εγκαταστήσει τα Χ, γιατί, πως να το κάνουμε, θέλει να βλέπει παραθυράκια. Πάει κι αυτός!!!
  • Προχωρώντας, φτάνουμε στο μακετίστα που δεν μπορεί να φτιάξει τις μακέτες του στο CorelDraw! 3.5 (το μόνο Corel για UNIX), γιατί πως θα κάνει Μπλέντ στα δύο σχήματα; Και πώς θα κάνει όλα αυτά που κάνει το Corel8 που έχει (κλέψει) για το ακατονόμαστο λειτουργικό του? Πως θα τυπώσει χωρίς όλες αυτές τις ευκολίες που του παρέχουν τα ακατονόμαστα; Να χρησιμοποιήσει Ghostscript; Τς-τς-τς... Για ποιόν τον περάσατε?
  • Για την γραμματέα της "μεγαλοεπιχείρησης" της γειτονιάς, δεν νομίζω ότι χρειάζονται αποδεικτικά. Η γυναίκα, γεννήθηκε πριν 30 χρόνια, και φυσικά δεν ξέρει τίποτα από υπολογιστές. Το αφεντικό της όμως μέσα στην παραζάλη του για τη μηχανογράφηση της εταιρίας του (είναι πολύ τις μόδας αυτό τώρα τελευταία), της πήρε ένα πισι, την έχωσε και σε ένα σεμινάριο να μάθει γουόρντ και εξέλ, την έκατσε σε μια καρέκλα, και της είπε: "κάνε μου ένα αρχείο με όλους τους πελάτες μου, και μετά γράψε αυτή την προσφορά". Η γυναίκα λοιπόν (πολύ φυσικά) άνοιξε τον κομπιούτορα (όπως συνηθίζει να τον αποκαλεί), άναψε τσιγάρο περιμένοντας να μπει στα ακατονόμαστα, εμφανίστηκε μπροστά της το γραφικό περιβάλλον με τα ελληνικά (μάλιστα κύριοι, ελληνικά) και άνοιξε και το γουόρντ (πολύ πιθανόν να το είχε και στο "Εκκίνηση" για να φορτώνει αμέσως). Έγραψε την προσφορά, πάτησε στο κουμπί με τον εκτυπωτή, και το πήρε έτοιμο! Μετά άνοιξε το εξέλ, έγραψε τις επικεφαλίδες, και άρχισε να γράφει τους πελάτες. Το αφεντικό της έδωσε συγχαρητήρια, και όλοι ήταν χαρούμενοι! Το καλύτερο φυσικά, είναι ότι γυρίζοντας στο σπίτι της, η γυναίκα έβριζε τους υπολογιστές και τη νέα τεχνολογία γιατί της κάνει τη ζωή "δύσκολη". Αυτού του είδους τους χρήστες ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ στο Linux.

Ποιοι λοιπόν έμειναν να χρησιμοποιήσουν το Linux; Μα φυσικά εμείς, οι χρήστες που είχαμε από το 198x υπολογιστή, που στο πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ μας κάναμε μάθημα πληροφορικής σε UNIX BOXES, εμείς που έχουμε βαρεθεί να μας κολλάνε τα λειτουργικά. Εμείς που δεν μας ενδιαφέρει τόσο η καλαισθησία όσο η αποτελεσματικότητα του λειτουργικού μας, η ασφάλεια των δεδομένων μας και η ομοιογένεια του οικοδομήματος "Υπολογιστής". Ο κόσμος που θα έρχεται στο Linux, θα είναι αυτός και μόνο αυτός που έχει σιχαθεί τα σικέ σκηνικά και τα προγράμματα με τις αυτόματες ρυθμίσεις. Θα είναι τα άτομα που θέλουν το λειτουργικό τους έτσι, αλλά όχι ακριβώς έτσι, θέλουν να υποστηρίζουν αυτό που έχουν, και όχι αυτό που θα μπορούσαν να έχουν αν είχαν λεφτά με ουρά. Θα είναι τα άτομα που δίνουν σημασία στην ανθρωπιά, που νοιάζονται για τη γνώση. Είναι τα ίδια άτομα που δίνουν τον κώδικα του προγράμματος για χρήση ή/και αλλαγές από τον καθένα, φυσικά για τον καθένα, από άτομα με ευρείς πνευματικούς (και κατ' επέκταση ψυχικούς) ορίζοντες, που δεν θέλουν να πλουτίσουν από τη δουλειά που έκαναν... Ξέρουν άλλωστε ότι η γνώση δεν περιορίζεται σε τσέπες. Βοηθήστε τον κόσμο να έρθει κοντά στο Linux. Μην αφήνετε κανέναν να φεύγει. Ακόμα και τη γραμματέα, ακόμα και τον τσοντόβιο. Απαντάτε σε όλες τις ερωτήσεις του κόσμου, όσο απλές και ηλίθιες και αν είναι. Δείξτε τους τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος ελεύθερος, και σίγουρα θα το εκτιμήσουν. Μην κάνετε το λάθος να νομίζετε ότι επειδή χρησιμοποιείτε ένα (εξελιγμένο και δύσκολο) λειτουργικό σύστημα που απαιτεί πολλές γνώσεις σε όλα τα επίπεδα των υπολογιστών είσαστε ανώτεροι από το νεαρό που παίζει TombRaider. Βάλτε ανθρωπιά στο χώρο, και μην αντιμετωπίζετε ειρωνικά τους νέους στον χώρο.

ΣΣ: Τα ανωτέρω αναφέρονται ως παράπονα για την αντιμετώπισή μου από κάποιους Linuxάδες... Στην πορεία κατάλαβα ότι μέσα σε 3-4 μήνες που ασχολούμαι με το Linux έχω μάθει πολύ περισσότερα πράγματα από αυτούς. Και πάντα θα είμαι πρόθυμος να απαντήσω (εφόσον μπορώ, μια και το επίπεδό μου δεν είναι ικανοποιητικό ακόμα) σε όλες τις ερωτήσεις που θα μου απευθυνθούν. Όχι τίποτα άλλο, αλλά μέσα από τις απαντήσεις που δίνω, μαθαίνω περισσότερα και εγώ...


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!