Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Περιεχόμενα

1. Εγκατάσταση του RedHat, πρόβλημα χώρου.

Από : Νίκος Γιαντσίδη

Απάντηση : Μιχάλης Καμπριάνης

Αγαπητοί Linuxάδες γειά σας,
Έχοντας βαρεθεί τα Windows αγόρασα το Red hat Linux 5.0.Οι προσπάθειες για την εγκατάστασή του στον υπολογιστή μου δεν έφεραν αποτέλεσμα γι' αυτό ζητώ την βοήθειά σας αφού έχουν περάσει οι 30 ημέρες από την αγορά του λειτουργικού και η Red hat δεν μου δίνει βοήθεια.

Έχω 2 σκληρούς δισκους: 2.3GΒ και 500 MB. Προσπάθησα να εγκαταστήσω το Linux στον σκληρό των 500 ΜΒ βάζοντας στο disk druid τα εξής:

 όνομα "/"   hdb1 80MB Linux native 
    "main" hdb5 372MB Linux native 
            hdb6 66MB Linuxswap 

Αφού όρισα τι θέλω να εγκαταστήσω άρχισε η διαδικασία της μεταφοράς των δεδομένων στο σκληρό δίσκο.Ύστερα από κάποια λεπτά είδα στην οθόνη μου τα εξής μυνήματα το ένα μετά τo άλλo:

Rpm install of gimp failed:unpacking of archive failed on
file/s/share/gimp/0.99.12/patterns/blob.pat:-1:success 
Rpm install of gimp-develfailed:unpacking of archive failed on file
/usr/lip/lipgimp-a:-1 success 

Αφού έβγαλε κάποια μηνύματα ακόμη η εγκατάσταση σταμάτησε. Σας παρακαλώ να μου πείτε γιατί δεν εγκαταστήθηκε σωστά και τι θα πρέπει να δηλώσω στο disk druid για να εγκαταστήσω σωστά το Linux σε ένα σκληρό 500ΜΒ.
Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας να στήσετε ένα web server για το Linux.

Φίλε Νίκο.
Αν και οι πληροφορίες που μας στέλνεις δεν είναι αρκετές, θα κάνω μία πρόβλεψη: Απ' ότι φαίνεται, ο δίσκος σου γέμισε. Και για να γίνω πιο σαφής: Το standard filesystem του Linux (όπως και όλων των Unix) αποτελείται από τα εξής ειδικά directories:
/ ή root. Κάτω από αυτό υπαρχουν όλα τα άλλα. Μπορεί να είναι αρκετά μικρό, σαν μέγεθος.
/usr το μεγαλύτερο directory του συστήματος. Συνήθως εκεί μπαίνουν τα προγράμματα. Το πιο προβλέψιμο directory. Το αρχικό του μέγεθος μετά την εγκατάσταση, κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει το ίδιο και μετά από πολύ καιρό.
/usr/local ως μέρος του /usr, καταλαβαίνεις ότι έχει και αυτό προγράμματα.Υπάρχουν κάποιες διαφορές σχετικά με το τι μπαίνει στο ένα και τι στο άλλο, αλλά γενικά θεώρησε το το ίδιο. Όχι όμως τόσο σταθερού μεγέθους όπως το /usr.
/var τα logs του συστήματος, το mail, η ουρά (spool) των εκτυπωτών κλπ. Το πιο απρόβλεπτο directory του συστήματος.
/home τα home directories των χρηστών.
/opt τα optional προγράμματα. Αυτό νομίζω ότι ξεκίνησε από τα Sun αλλά υπάρχει σίγουρα και στα RedHat, Caldera, Suse.
Ο διαχωρισμός αυτός έχει έννοια κυρίως για μεγάλα συστήματα με πολλούς δίσκους, όπου βάζεις μερικά από αυτά τα directories σε άλλους δίσκους (οπότε και δεν ονομάζονται πλέον directories αλλά filesystems, αφού δεν είναι στον ίδιο φυσικό δίσκο με το /).
Μία τυπική εγκατάσταση θέλει γύρω στα 380 Mb νομίζω για το RedHat. Το πρόβλημά σου είναι το εξής: Του έχεις δώσει μόνο 80 (αφού όπως είδες κανένα filesystem που να το καταλαβαίνει το σύστημα δεν ονομάζεται main). Άρα πρέπει να του δώσεις πιο φυσιολογικές τιμές στα filesystems που θα φτιάξεις (ή αλλιώς, partitions). Το main καλό είναι να μην υπάρχει καθόλου, αφού δεν νομίζω να βάλεις τελικά τίποτα εκεί μεσα :-) Για μία πρότσαη μεγέθους τρων filesystems, δες το τεύχος 3, γράμμα 3 (Γράμματα σε συνέχειες). Έχε υπόψη σου ότι αν τελικά κάνεις ένα μόνο partition (το /) δεν θα έχεις πρόβλημα, εκτός αν για κάποιο λόγο γεμίσει το var (αν ας πούμε αρχίσει να σου πετάει ο kernel ΠΟΛΛΑ μηνύματα και δεν το πάρεις χαμπάρι, ή αν αρχίσει κόσμος να στέλνει πολλά και μεγάλα αρχεία για εκτύπωση, πολύ πιο γρήγορα απ' ότι μπορεί να τυπώσει ο εκτυπωτής σου).
Η απάντηση δεν είναι σωστή ως προς τον ορισμό των directories, filesystems, partitions, αλλά έκανα επίτηδες αυτό το "λάθος" για να το κάνω πιο κατανοητό. Ελπίζω να τα κατάφερα (και να μην τα έκανα θάλασσα!).
Σου ευχόμαστε καλή τύχη.

Επόμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!