Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

9. Σύνδεση OTEnet, Graphical Development tool και compilation

Από : Βασίλης Βλάχος

Απάντηση : Γιώργος Κεραμίδας

Τρελαμένοι Linuxades,
Τα θερμά μου συγχαρητήρια για το περιοδικάκι σας, είναι απλά καταπληκτικό. Πιστεύω ότι θα αφήσει εποχή. Είμαι και εγώ φοιτητής πληροφορικής και τρελαμένος computeras. Έχοντας κάποιες θεωρητικές γνώσεις στο χώρο δε μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σας στο ότι το Linux είναι πράγματι ιδιαίτερα σταθερό, αποδοτικό, ελάχιστα απαιτητικό σε πόρους του συστήματος, ασφαλές, παραμετροποιήσιμο και αλλά πολλά που έχετε πολλές φορές αναφέρει. Το πρόβλημα όμως μου είναι ότι διαβάζω το περιοδικάκι σας από το Communicator μέσα από τα Windows, ενώ τώρα_ σας γράφω από το Microsoft Word. Θέλω να πω δηλαδή ότι το Linux μου αποδείχτηκε ιδιαίτερα χρήσιμο μόνο για να γράφω κάποια προγράμματα σε περιβάλλον Unix και κάποια προγράμματα που χρειάζονται ειδικά βιβλία (και πολλά λεφτά ) για να βρεθούν οι αντίστοιχες βιβλιοθήκες και συναρτήσεις για να τρέξουν σε windows, ξέρετε sockets και τέτοια. Παρόλα αυτά το Linux μου είναι ιδιαίτερα συμπαθητικό και προσπαθώ να το κάνω το κύριο λειτουργικό σύστημα για μένα στο μέλλον, όμως κατά τη γνώμη μου κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο αν δεν απλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες που για τα Windows είναι ρουτίνα. Αν δεν υπάρξει πλήρως γραφικό περιβάλλον δεν νομίζω ότι θα έχει τύχη το Linux, ίσως το KDE να αποτελέσει μια καλή λύση, διαφορετικά δε νομίζω να πιστεύετε ότι κάποιος θα παραμείνει στην Command Line και θα ψάχνει με τις ώρες σε man pages, βιβλία και γνωστούς για να δει πως συντάσσεται μια εντολή τι παραμέτρους παίρνει και άλλα τέτοια χαριτωμένα ενώ θα μπορούσε τσεκάροντας δύο Check Boxes στα Windows να έχει τελειώσει τη δουλειά του.

Συμφωνώ, και γι' αυτό κι εγώ είμαι φανατικός των KDE/GNOME. Αλλά επειδή είμαι πολύ παλιός στο UNIX (πριν ακόμα το Linux αρχίσει να μπουτάρει αυτόνομα σε PC), είμαι επίσης φανατικός του command-line :) Αλλά, επειδή είμαι λίγο παλιός, και οι γέροι έχουν μια τάση να είναι παράξενοι και μονόχνωτοι (ξεροκέφαλοι, φανατικοί κλπ κλπ) μην το αναλύσουμε πολύ το θέμα... Μου αρέσει και το CLI (command line interface) και το GUI (graphical user interface), αλλά το CLI το αγαπάω πιο πολύ γιατί το ξέρω χρόνια τώρα και πολύ καλύτερα:) Τεσπα...

Για μένα πάντως το Linux αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση και είμαι σίγουρος πως κάποια φορά θα καταφέρω να το δαμάσω και να το παίζω στα δάκτυλα (όπως κάτι τρελαμένοι στο magaz ) για αυτός θα σας παρακαλέσω για τρεις απαντήσεις
α) Πως συνδεόμαστε στο Internet (έχω otenet και μια υπεραναλύτικη περιγραφή θα ήταν κάτι παραπάνω από χρήσιμη για μένα).

Σαν μη δικτυωμένος χρήστης δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά υπάρχουν κάποια άρθρα για το πρόγραμμα Xisp σε πρόσφατα τεύχη του Magaz (5 και 6). Πιστεύω ότι εκεί θα βρείς πιο έγκυρες πληροφορίες.

β) Υπάρχει κάποιο Development Tool για C/C++ σε στυλ ας πούμε Visual C++ (πλήρως γραφικό περιβάλλον ) που να κάνει το Debugging εύκολο (μη μου πείτε μόνο το xgdb)

Ναι, αλλά είναι commercial, και τα πληρώνεις λίγο. Υπάρχει το Xbuilder της Sun Microsystems, που βγάζει κώδικα για Motif libraries, αλλά την τελευταία φορά που ρώτησα έκανε γύρω στα $200-300, που δεν είναι και πολύ φτηνό για τον "μέσο προγραμματιστή".

γ) Όταν χρησιμοποιώ μαθηματικές συναρτήσεις (πχ sqrt με τον gcc εννοείται ) αν και έχω κάνει include όλες τις απαραίτητες libraries και περνάει απ τον Compiler κατά τη διάρκεια του Linking μου χτυπάει error. Τι να κάνω;

Κατ' αρχήν #include δεν κάνεις τις βιβλιοθήκες (libraries ελληνιστί), αλλά τα αρχεία επικεφαλίδας (header files). Και στον GCC μπορείς να δεις compile-εντολές όπως:

        gcc -o papari main.c papari.c -I/local/include/ncurses \
          -L/local/lib -lm -lgdk -lgtk -lX11
Το "-lm" του λέει να βάλει την βιβλιοθήκη των μαθηματικών, και μάλλον πρέπει να την χρησιμοποιήσεις κι εσύ :)))
--------------------------------------------------------------------
Α, και μην ξεχάσω, τις libraries τις βάζουμε *πάντα* *στο* *τέλος*!
--------------------------------------------------------------------

Ελπίζω να βοήθησα κάπως

Ευχαριστώ για το χρόνο σας και να είστε έτοιμοι να δεχτείτε καλόπιστη κριτική (όχι για το περιοδικάκι σας αυτό είναι άριστο ) αλλά για το Linux που από ότι φαίνεται το υπεραγαπάτε.
Φιλικά
Βασίλης

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!