Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Linux και Windows

Νίκος Κόκρας kokni@eexi.gr
Οκτώβριος 1998

Η σύγκρουση/σύγκριση μεταξύ windows και linux είναι γνωστή σε όλους μας.

Ακόμα και από το περιοδικό μας έχει γίνει κάποιες φορές αρκετά εμφανής. Επίσης, καθημερινά πολλοί νέοι χρήστες έρχονται στον κόσμο του Linux. Αυτά τα δύο, αν και φαινομενικά άσχετα, είναι όχι μόνο αλληλένδετα αλλά και αλληλοεπηρεαζόμενα. Πολύ περισσότερο, ο υπογράφων έχει λόγο να πιστεύει ότι μεταξύ των δύο υπάρχει μια σχέση θετικής παλίνδρομης ανάδρασης ή πιο απλά όσο περισσότερο μιλάμε περι της Microsoft τόσους περισσότερους linux χρήστες θα έχουμε και παράλληλα όσους περισσότερους νέους χρήστες έχουμε τόσο περισσότερο θα μιλάμε για την Microsoft.
Υπάρχει βεβαίως πρόβλημα αν η παραδοξολογία αυτή αποδειχτεί πραγματικότητα. Ναι μεν όλοι θέλουμε να διευρυνθεί η βάση χρηστών του linux, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοί πραγματικά έρχονται και γιατί. Ο υπογράφων πολύ φοβάται ότι τον τελευταίο καιρό εισέρχονται στην λίστα των ελλήνων χρηστών του linux, αλεξιπτωτιστές με αμφίβολα αποτελέσματα για το καλό της κοινότητας.
Γιατί συμβαίνει αυτό ? Έχει άμεση σχέση με την κριτική των windows. Κατά την γνώμη του υπογράφοντος αποτελεί τεράστιο λάθος και ακόμα μεγαλύτερο όταν γίνεται σε επίπεδο συλλογικό (από το Magaz ή το linux.gr). Μια τέτοια κριτική δυστυχώς ήταν της μοδός επί 2 χρόνια περίπου (από το 1996) και σήμερα θεωρείται πλέον cult (sic ή ότι άλλο θέλετε). Οποιοσδήποτε θέλει να δείξει ότι γνωρίζει τα μέγιστα περί windows, αρχίζει την κριτική για τα άπειρα bugs των windows. Πολύ συχνά δεν γνωρίζει ούτε καν την διαφορά π.χ. μεταξύ (Ε)IDE και SCSI. Αλλά κανείς δεν κάνει τον κόπο να τον ρωτήσει (πλην του υπογράφοντος). Όπως η αστυνομία πουλά ηρωίνη, όπως οι γιατροί τα παίρνουν, έτσι και τα windows είναι "lame". Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι πρόκειται για γενικεύσεις από άτομα που κάπου, κάποτε άκουσαν κάτι και το επαναλαμβάνουν, θέλοντας να δείξουν ότι κατέχουν τα μυστικά του σύμπαντος. Καλά βέβαια όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχουν με το linux ? Δυστυχώς μεγάλη. Όταν κάποιος πεφωτισμένος linuxas αρχίζει να "ρίχνει" τα windows και να "ανεβάζει" το linux, ο άμεσος συνειρμός που κάνει ο φουκαράς που τον ακούει είναι:
"Αααα, είμαι χαζός που μέχρι τώρα είχα windows. Αφού ο ειδήμονας εδώ μου λέει ότι δεν πάνε μια. Σίγουρα έχει δίκιο αφού το λέει όλος ο κόσμος. Άσε που είναι και lame. Εγώ είμαι μάγκας (έλληνας κλπ). Θα σκίσω τα windows του "βασιλάκη πόρτα" και θα βάλω τα linux που είναι καλύτερα, γρηγορότερα, την έχουν πιο μεγάλη και είναι και της μόδας".
Ναι, δυστυχώς το linux είναι της μόδας. Κάπως ξέφυγε ότι τα linux τα έχουν οι σοβαροί, οι κυριλάτοι, οι πολλοί "έτσι" power users και φίλοι μου τί είναι η ζωή χωρίς πρότυπα ? Όταν μάλιστα οι επαϊοντες του χώρου, οι πεφωτισμένοι linux guru (των 2 μηνών που ανάθεμα και εάν ξέρουν τι είναι ο gcc και τι χρειάζεται) γυρνάνε στα απανταχού φυσικά και ηλεκτρονικά στέκια χλευάζοντας τα windows και τους χρήστες τους, τότε τα πράγματα γίνονται δύσκολα. Ο ίδιος ο υπογράφων έτυχε αντικείμενο χλευασμού από κάποιον linux guru (γκουχ γκουχ) όταν τόλμησε (!!) να μπεί στο #linux-gr χρησιμοποιώντας τον καλύτερο irc client (Mirc-Win32). Του συνεστήθει μάλιστα να forma-ρει άμεσα το δίσκο του και να βάλει πάραυτα linux, γιατί λέει θα serfa-ρει καλλίτερα στο Internet καθώς το linux είναι παιδί του Internet ενώ τα windows δεν είναι. Γίνεται αντιληπτό ότι τέτοιου είδους "προπαγάνδα" μόνο κακό κάνει. Για πολλούς λόγους:

  • Κατ'αρχήν το linux δεν είναι απαραίτητα καλύτερο των windows. Στις τυπικές εφαρμογές (επεξεργασία κειμένου, γραφικών, internet μέσω dial-up, gaming) τα windows είναι έτη φωτός μπροστά από το linux από κάθε πλευρά (ταχύτητα, αξιοπιστία, ευκολία χρήσης). Μην ακούσω κανένα έξυπνο να μου εξιστορεί τα πάθη του με τον Internet Explorer γιατί ο Communicator στο linux είναι "ο Θεός να σε βοηθήσει".
  • Δεύτερον, για όλες τις τυπικές εφαρμογές (αλλά και τις ά-τυπες) απαιτείται διπλάσιος κόπος στο linux από ότι στα windows. Αν πρόκειται να διδάξει το περίφημο έθνος τών linux guru UNIX σε όλα τα 17χρονα της χώρας, θα είναι μια μεγάλη συμβολή στον εξυγχρονισμό της Ελάδας. Έως τότε πρέπει να παραδεχτούμε ότι πιο εύκολα θα δεί κανείς το www.tsonta.com μέσω Win32 παρά μέσω Linux.
  • Τρίτον, ακόμα και εάν ο νεαρός μαθητευόμενος θέλει να μάθει, όταν του φορτώνουμε το κεφάλι με κάθε λογής βλακεία, είναι αναπόφευκτο να απογοητευτεί όταν δεί το CLI (κατά το GUI) να τον περιμένει. Η ακριβής καταγραφή των πλεονεκτημάτων αλλά και των μεινεκτημάτων του Linux προσφέρει σαφώς μεγαλύτερη υπηρεσίες τόσο στον εν λόγω νεαρό όσο και στο προφίλ του Linux. Η δε ιστορία με το KDE (αλλά και το GNOME) πρέπει να σταματήσει κάποτε. Αν είναι να πείσουμε τον κόσμο να αφήσει τα MS-Windows για να βάλει τα γιαλαντζί GNU-Windows είμαστε όλοι για το ψυχιατρείο. (Σ.Σ. αυτά κύριοι είναι γραφικά περιβάλλοντα που δρούν συνεπικουρικά, δεν είναι απομιμήσεις λειτουργικών συστημάτων σε 32bit χρώμα και αλλοίμονο εάν ο κόσμος αρχίζει να βάζει linux για το KDE).
Δυστυχώς οι απαραίτητες διευκρινήσεις πρίν από το fdisk δεν δίνονται. Πολύ περισσότερο, κριτικάροντας την Microsoft και εξυμνώντας το δικό μας Linux, συμπεριφερόμαστε σαν τους χειρότερους μπακάληδες, ασφαλιστές, product managers και άλλους τέτοιους χαριτωμένους. Αυτό που καταφέρνουμε λοιπόν είναι να προσελκύουμε όλους τους χαζούς του ελληνικού computing που με μηδαμινές γνώσεις και καμμία όρεξη για μάθηση θέλουν απλώς να λένε στους φίλους τους ότι έχουν linux και ως εκ τούτου είναι πολύ "in" τυπάδες. Και θέλουν να κάνουν compile το KDE τρομάρα τους γιατί τα binaries είναι lame (o υπογράφων έχει χλευαστεί και για αυτό) Γιατί ενοχλούμαι από αυτήν την κοσμοσυροή ? Πρώτον, γιατί έρχονται και ρωτάνε τι είναι το "ls" ενώ είναι προφανές ότι δεν τους πέρασε καν από το μυαλό ότι θα πρέπει να στρώσουν το κώλο τους να βρούν τι σημαίνει. Δεύτερον γιατί μου στερούν το βασικότερο όπλο μου (το Read The Fucking Manual), αφού δεν ξέρουν καν τι σημαίνει και έτσι δεν προσβάλονται καν όταν το ακούνε (κάποιος μου απάντησε ότι το RTFM βγάζει "bash: RTFM: command not found"). Τρίτο, τελευταίο και σημαντικότερο, αυτοί οι χρήστες φέρνουν και άλλους τέτοιους. Όλοι μαζί χλευάζουν την Microsoft, συνιστούν ακόμα και στον παπά της ενορίας να βάλει linux και το βράδυ μπαίνουν από windows για να κάνουν και καμιά δουλειά.
Προς Θεού, δεν αντιμάχομαι την εισαγωγή νέων χρηστών. Αντίθετα την επιζητώ και όσοι γνωρίζουν τα των υπολογιστών και λειτουργικών συτημάτων καταλαβαίνουν και γιατί. Αλλά, βλέποντας πιο μακροχρόνια, καταλήγω ότι προτιμώ έναν σοβαρό και συνηδητοποιημένο νεό χρήστη παρά 10 γελοίους που θέλουν να εντυπωσιάσουν την γκόμενα, τον φίλο, τον εργοδότη. Αυτός που με γνώση και προσεκτικά βήματα δοκιμάζει να έρθει στο κόσμο του linux δεν θα το κάνει γιατί τα windows είναι lame. Ούτε γιατί του είπανε ότι το linux το χρησιμοποιούν οι "hackers" (άλλο παιδικό τραύμα και αυτό). Αντίθετα, γιατί ο φίλος μεταξύ καφέ, τσιγάρου και περατζάδας σε γνωστές πλατείες ανά την επικράτεια του είπε: "ρε συ, γιατί ταλαιπωρείσαι με τα windows αφού βλέπεις ότι δεν σε καλύπτουν ? έλα σπίτι να σου δείξω την λύση στο πρόβλημα που έχεις." Αυτό όμως προυποθέτει τα εξής: α) ένα πρόβλημα που δεν λύνεται nice and clean στα windows. β) έναν windows χρήστη που ψάχνει λύση γ) ένα linux χρήστη που μπορεί να του την δείξει. Χωρίς φανφαρολογίες, χωρίς αφορισμούς και χλεύη, απλά, ήρεμα και αποτελεσματικά. Αντίθετα, πολλοί εξ υμών πάνε σώνει και καλά να δημιουργήσουν ανάγκες: το linux έχει mail server, web server, DNS sever, samba, mamba, lamba κλπ. Θαυμάσια. Έτσι εγώ που έχω ένα υπολογιστή σπίτι μου και μπαίνω από τον τάδε ISP ξαφνικά θα αρχίζω να τρέχω καμμια δεκαπενταριά daemons γιατί έχω linux και πρέπει να το εκμεταλευτώ. Ρώτησε λοιπόν κανείς αυτόν τον περίφημο windows χρήστη εάν είναι ευχαριστημένος ? Πολύ περισσότερο αναρωτήθηκε κανείς εάν έχουμε το δικαίωμα (και συνταγματικά ακόμη) να διαταράσουμε τo ευτυχές computing αυτού του ανθρώπου γιατί θέλουμε οπωσδήποτε να τον αναβαθμίσουμε ? Με πιο δικαίωμα, εσείς οι πολύ "έτσι" γκομενάτοι, κυριλάτοι hackerades, guru's από τα γεννοφάσκια σας πάτε και ενοχλείτε τον κόσμο ? Η απάντηση είναι απλή: γιατί κανείς δεν έχει ζήσει το linux (αλλά και πολλά της ιστορίας πλέον των υπολογιστών) σε τέτοιο βαθμό ώστε να έχει την απαραίτητη κουλτούρα.

Ένας από τους πρώτους νόμους του Linux Advocacy είναι ότι ΠΟΤΕ δεν πάμε εμείς αλλά έρχονται αυτοί σε εμάς. Όσοι είναι περίεργοι να μάθουν τον δεύτερο είναι ο εξής: ΔΕΝ μιλάμε ποτέ εναντίον άλλων λειτουργικών. Το δικό μας μπορεί να είναι καλύτερο. αλλά προσπαθούμε να το αποδείξουμε χωρίς να βρίζουμε τα προιόντα του κόπου κάποιων άλλων προγραμματιστών. Πέρα από τα μυστικά του marketing η στοιχειώδης ευγένεια και συναδελφικότητα με τον "φίλο" προγραμματιστή της Microsoft απαιτεί την καλοπροαίρετη κριτική με σκοπό να τον βοηθήσεις στο debugging του προγράμματός του, όπως θα σε βοηθήσει και αυτός με το δικό σου. Μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται στην κορυφή μιας από τις ταχύτερα εξελισσόμενες τεχνολογίες του καιρού μας ή κάπως κοντά της (γιατί δεν γνωρίζουμε όλοι τα πάντα σε αυτόν το μάταιο κόσμο) είναι αδιανόητο να βρίσκονται ένα μάτσο γελοίοι που συμπεριφέρονται σαν ημι-άγριοι Ελληνες computer-άδες που από το Larry και το Quake θέλουν εν μια νυκτί να γίνουν "και_εγώ_δεν_ξέρω_τι_ακριβώς" πατώντας πάνω στον ελέυθερο χρόνο σου (γιατί δεν έχουν διαβάσει ούτε καν το manual του αγαπημένου τους Tomb Raider) και δοκιμάζοντας την υπομονή σου ("έχω linux εδώ και 2 μήνες και το ξέρω πολύ καλά, αλλά τώρα έβαλα RedHat και έχω πρόβλημα γιατί το rpm δεν κάνει unrpm, μπορείς να με βοηθήσεις ?) Όλα αυτά είναι σκέψεις καθαρά προσωπικές, που προβληματίζουν τον υπογράφοντα καιρό τώρα, καθώς βλέπει το linux να γίνεται σιγά σιγά ψιλο-mainstream στην χώρα μας. Δυστυχώς τον τελυταίο καιρό, η αύξηση του linux στην Ελλάδα είναι εις βάρος της σοβαρότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κάποιος "linuxas" που συμμετείχε (συμμετέχει ?) ενεργά στις δραστηριότητες ίδρυσης του HELLUG. Σε ένα meeting από τα ελάχιστα όπου είχα παρευρεθεί, εκμηστηρεύτικε ότι δεν ξέρει και πολλά από linux αλλά έχει βαρεθεί την microsoft (fuck microsoft είχε πει) και θέλει να συμμετάσχει στον HELLUG γιατί θέλει να πολεμήσει την Microsoft. Το περίλυπο και μάλλον ειρηνικό βλέμμα του υπογράφοντα ομολογουμένως τον απογοήτευσε. Χρειάζεται λοιπόν εγκράτεια και αυτογνωσία, υλικά που λείπουν τόσο από την χώρα μας εν γένει αλλά και ειδικότερα από τον χώρο του ελληνικού computing. Στους επόμενους μήνες όλο και περισσότερος κόσμος θα ακούει για το linux και τα hits του linux.gr θα ανεβαίνουν κατακόρυφα. Ελπίζω οι διαχειριστές του να δείξουν την υπευθυνότητα και την σοβαρότητα που απαιτείται. Η λογική του "linux everywhere" που διακατέχει πολλούς στο μαγαζί μας, είναι όχι μόνο ουτοπική αλλά και δυνητικώς καταστροφική για το linux στην χώρα μας. Πρέπει επιτέλους να φιλτράρουμε το λόγο μας, όχι για να αποθαρρύνουμε τους νέους χρήστες αλλά για να τους συμβουλέψουμε σωστά. Δεν πρέπει να έχουμε το complex να συστήσουμε WindowsNT ή Windows9x ή οτιδήποτε άλλο όταν βλέπουμε ότι θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες κάποιου. Όσοι εξ υμών γνωρίζουν κάτι παραπάνω από τον μέσο έλληνα χρήστη θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όχι πως θα "πουλήσουν" περισσότερο linux αλλά πως θα "προωθήσουν" το linux. Ποιά η διαφορά ? Μπορεί κανείς να προωθήσει το linux χωρίς να υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια με την υιοθέτηση του linux και φυσικά χωρίς την γελοιότητα της κριτικής χωρίς νόημα εναντίον της Microsoft. Αλλά με την δημιουργία ενός σοβαρού, αξιόπιστου και αποτελεσματικού πυρήνα ελλήνων χρηστών linux που ξέρει να δίνει λύσεις σε κάθε πρόβλημα με όλα τα εργαλεία που προσφέρει ο κόσμος του linux OTAN και OΠOY ζητείται η συνδρομή του. Η αντιμετώπιση του μέσου χρήστη που θέλει να βάλει linux δεν πρέπει να είναι σαν να πήρε το σωστό δρόμο του Θεού μακρυά από τον σατανά και τους πειρασμούς του. Εχουμε φτάσει στο σημείο να συγχαίρουμε τον νεό χρήστη που βρήκε το δρόμο προς τον παράδεισο και μόνο "αλληλούια" δεν ανακράζουμε για τον αδερφό που βρήκε την σωτηρία. Αντίθετα η αντιμετώπισή μας πρέπει να είναι σκεπτικιστική και η πρώτη ερώτησή μας να είναι ΓΙΑΤΙ θέλεις να βάλεις linux. Oι απανταχού ΑΥΤΟαποκαλούμενοι hackers και guru δεν μπορούν βέβαια να αξιολογήσουν την απάντηση του ενδιαφερόμενου και να τον καθοδηγήσουν σωστά. Εμείς μπορούμε.
Ας αφήσουμε λοιπόν την Μicrosoft στην ησυχία της και ασχοληθούμε με εμάς. Σε αντίθετη περίπτωση θα μας φάνε οι κότες γιατί μαζί με την ενασχόληση με την microsoft θα αναγκαστούμε να ασχολούμαστε και με τους πελάτες της. Είστε σίγουροι όλοι εσείς που συγκρίνετε το linux με τα windows οτι θέλετε να ασχοληθείτε με το αντικείμενο αυτό ?

Υ.Γ. Αντιλαμβάνομαι ότι το άρθρο σε μερικά σημεία είναι λίγο επιθετικό. Δεν περιμένω βέβαια e-mail συγχαρητηρίων. Άλλωστε η κοπέλα μου συμφώνησε απολύτως με την γνώμη μου (αυτό μας έλλειπε να διαφωνούσε) και συνεπώς είμαι ήσυχος :-)


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!