Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

4. Τα πρώτα του βήματα.

Ας φτιάξουμε το πρώτο μας αρχειάκι.Πληκτρολογείστε:

vi test

Ο vi είναι ένας πανάρχαιος text editor που απαιτεί να έχεις χέρια πλοκάμια για να τον χρησιμοποιήσεις, αλλά η γνώση του είναι must στους χώρους των Unix users.

Πατήστε το πλήκτρο i (insert mode) και γράψτε:

hello .. HELLO
auto einai ena
arxeio dokimhs
telos.
Πατήστε τώρα το Esc (command mode).
Πατήστε το : και χωρίς να πατήσετε Enter 
πατήστε  χ  πατήστε το Enter.
Τώρα έχετε σώσει στον τρέχοντα κατάλογο 
ένα αρχείο με όνομα test
Δώστε cat test
Θα πάρετε σαν έξοδο αυτά που γράψατε στο test.

Κάντε τα ίδια βήματα πάλι αλλά αυτή τη φορά αλλάξτε το κείμενο και oνομάστε το αρχείο test1.

Δώστε:  cat test1
Θα πάρετε σαν έξοδο αυτά που γράψατε στο test1.

Τώρα γράψτε:

cat test test1 > test2
και πατήστε Enter

θα δημιουργηθεί ένα αρχείο με όνομα test2 στο οποίο αν κάνετε cat test2 θα δείτε τα περιεχόμενα του test1 κάτω απ 'αυτά του test. Τρομερό ε;.Τέλος πάντων αυτός είναι ένας τρόπος να συνδιάζουμε περιεχόμενα αρχείων.Φαίνεται άσκοπο αλλά είναι πολύ χρήσιμο.

Άς υποθέσουμε τώρα ότι θέλουμε να αντιγράψουμε το αρχείο test2 στον υποκατάλογο /usr/local/.

cp test2 /usr/local

Όπως θα δείτε το αρχείο υπάρχει πλέον σε δύο σημεία.Στον κατάλογο που το είχατε δημιουργήσει, και στο /usr/local/.Όμως εμείς σαν ανήσυχα μυαλά που είμαστε δεν το θέλουμε το αρχείο στο /usr/local αλλά κάπου αλλού π.χ. στο /home.

mv /usr/local/test2 /home

Και ως δια μαγείας το αρχείο εξαφανίζεται από το /usr/local και διακτινίζεται στο /home.

Ωραία τώρα ξεθαρρέψαμε,φτιάχνουμε δικά μας αρχεία,τα αντιγράφουμε,τα μεταφέρουμε και γενικώς έχομεν χάσει τον μπούσουλα. Ψάχνουμε να τα βρούμε αλλά αυτά έχουν εξαφανιστεί.

find / -name "όνομα αρχείου που θέλουμε να βρούμε"

Τώρα ξέρουμε και πως να βρίσκουμε αρχεία. Πως τα σβήνουμε όμως;

rm [όνομα αρχείου που θέλουμε να σβήσουμε]

Ωραία λοιπόν κάναμε τα πρώτα μας βήματα στο LINUX είμαστε χαρούμενοι πια που δεν κοιτάμε απλώς την οθόνη αλλά της γράφουμε και κάτι απάνω, και γενικώς ευελπιστούμε οτι μια μέρα θα γίνουμε κι εμείς LINUX GURU και θα κοιτάμε τους αρχάριους αφ' υψηλού.

Αφού γράψαμε, σβήσαμε, χάσαμε, ξαναβρήκαμε την δουλειά μας καιρός να την μεταφέρουμε κι όλας, βάζουμε την δισκέττα στο drive και ετοιμαζόμαστε να αντιγράψουμε τα πολύτιμα αρχεία μας σ' αυτήν.Πώς όμως;, το linux δεν είναι msdos εμείς έχουμε όλες μας τις δισκέττες φορμαρισμένες σε dos format τώρα τι γίνεται;

Ευτυχώς το Linux υποστηρίζει και άλλα συστήματα αρχείων εκτός
του δικού του (ext2fs)
Μερικά απ' αυτά είναι :
a)msdos: Φυσικά μιλάμε για το γνωστό msdos με το κουλό σύστημα ονομασίας 8.3
b)vfat: Το σύστημα αρχείων των ακατανόμαστων που υποστηρίζει long filenames

Ουφ! Ησυχάσαμε τώρα αφού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις δισκέττες μας όπως είναι χωρίς να μπλέξουμε με φορμαρίσματα και άλλα λοιπά περίεργα.Γράφουμε λοιπόν a: συνηθισμένοι από το dos αλλά δεν γίνεται τίποτα.Πως θα διαβάσουμε και θα γράψουμε στις δισκέττες μας;.Η λύση είναι η εντολή mount. Πριν πούμε όμως γι' αυτήν ας δούμε μια άλλη εντολή.

mkdir /floppy

Η εντολή αυτή φτιάχνει καταλόγους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση φτιάχνει έναν κατάλογο στην αρχή του δέντρου ο οποίος ονομάζετε floppy . Όπως θα είδατε κατά τη διαδικασία της εγκατάστασης οι σκληροί δίσκοι ονομάζονται με την σύντμηση τους (hd για IDE και sd για SCSI) και έναν αριθμό (0 για τον πρώτο 1 για τον δεύτερο κ.ο.κ) έτσι και τα floppy disk (fd0, fd1 κλπ).Για να δούμε τώρα το floppy του κουβά μας πρέπει να το εντάξουμε στο σύστημα.Αυτό γίνεται με την mount.Βάσική προυπόθεση να γνωρίζουμε τι format είναι οι δισκέττες μας. Ας δώσουμε λοιπόν:

mount -t vfat /dev/fd0 /floppy

Ακούμε τώρα το drive να δουλεύει και αλλάζουμε κατάλογο.

cd /floppy

cp {αρχείο που θέλουμε να αντιγράψουμε-διαδρομή και όνομα-} /floppy

ls -F

Βλέπουμε με περηφάνεια ότι καταφέραμε να αντιγράψουμε το αρχείο μας στο floppy και περιχαρείς ετοιμαζόμαστε να βγάλουμε τη δισκέττα απο το drive.OXI MH !! Πρέπει πρώτα να απενεργοποιήσουμε τη συσκευή.

umount /dev/floppy

Μ' αυτήν την εντολή απενεργοποιήσαμε το floppy .Βγάλτε τώρα τη δισκέττα και κάντε την ότι θέλετε.

Και με το cdrom τι γίνεται; Η εντολή είναι ίδια με την διαφορά ότι εδώ δεν μας απασχολούν τα διαφορετικά format αφού το format είναι ένα το iso9660, οπότε όταν έχετε να διαβάσετε ένα cd γράψτε:

mount -t iso9660 /dev/cdrom /cdrom

Και με τα audio cd τι γίνεται;Διαβάστε το Sound HOWTO και θα έχετε και ήχο (Ωραίο πράγμα ρε παιδί μου να ακούς τους MOTORHEAD από τα ηχειάκια του υπολογιστή σου ένώ βλέπεις τις τελευταίες τσοντοφωτογραφίες της Πάμελα που κατέβασες από το internet).

Αν δεν έχετε /cdrom φτιάξτε το.Συνήθως οι κατάλογοι /floppy και /cdrom βρίσκονται μέσα στον κατάλογο /mnt τροποποιείστε ανάλογα το μονοπάτι του δεύτερου κομματιού της mount και όλα θα δουλεύουν μια χαρά.

Μετά απ' όλα αυτά τα εποικοδομητικά καιρός να κλείσουμε τον κουβά μας και να πάμε για ύπνο (το έτερον ήμισυ φωνάζει από το μέσα δωμάτιο ότι θα φύγει και θα πάρει μαζί της και την kerosan)

Έτοιμοι πια να αντιμετωπίσουμε άλλον ένα συζυγικό καυγά με θέμα το πόσες ώρες θα αφιερώνουμε σε 'κεινη και πόσες στον υπολογιστή, κατευθύνουμε το χέρι μας στο κουμπί POWER του αγαπημένου μας(...!) ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ μην το κάνετε αυτό (καλά εντάξει καμμιά φορά χρειάζεται).Δώστε την εντολή:

shutdown -h now

ή την εντολή : halt

Αν πάλι τελευταία στιγμή αποφασίσατε ότι ο υπολογιστής είναι καλύτερος από τη γυναίκα σας τότε δώστε :

shutdown -r now

ή την εντολή : reboot για να επανεκκινήσετε τον αγαπημένο σας(...!)

Τελευταίο αλλά καλό. Πατώντας μαζί Ctrl Alt F1 - F6 μπαίνετε σε διαφορετικές κονσόλες και μπορείτε να δουλεύετε πολλά προγράμματα μαζί (multitasking λέγεται) αλλά αυτό το ξέρατε ε ξεφτέρια μου;

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!