Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Περιεχόμενα

1. Ό LI.LO. (άκου όνομα κι αυτός).

Χαιρετώ τα πλήθη και μπαίνω κατ' ευθείαν στο ψητό. LI.LO. εστί Linux Loader, και τι κάνει αυτός ε; λοιπόν αυτός φροντίζει να ξεκινήσει(σουν) το(τα) λειτουργικό(ά) μας. Προφανώς όταν κάνατε εγκατάσταση του Linux, σας ζητήθηκε να τον εγκαταστήσετε κάπου. Άν δεν έχετε κάποιο λειτουργικό με δικό του loader (π.χ. OS/2) εγκαταστήστε τον στο MBR (master boot record).Φτιάξτε τα boot volumes μέσα από τις ρουτίνες που διαθέτει κάθε Distribution, δώστε τους ονομασία και όταν ξεκινήσει ο κουβάς σας θα δείτε ένα μήνυμα μετά από την εκκίνηση του bios όπως το παρακάτω:

LΙLO:

Δώστε τώρα το όνομα που δώσατε στο boot volume του Linux και συνεχίστε με τα βήματα που διαβάσατε στο πρώτο άρθρο της σειράς για να κάνετε login. Πάμε τώρα να βγάλουμε τα μάτια στον lilo και να μάθουμε μερικά ψιλά για το πως θα τον κάνουμε να δουλεύει όπως θέλουμε εμείς.

Κατά την εγκατάσταση του συστήματος σας στο σημείο που εγκαταστήσατε τον lilo συνέβησαν τα εξής:

α.  Καθορίστηκαν οι εγγραφές για το τι λειτουργικά συστήματα πρέπει να είναι έτοιμος ο lilo να ξεκινήσει.
β.  Καθορίστηκαν οι ονομασίες αυτών (boot labels)
γ.  Καθορίστηκε η θέση τους (σε ποιο δίσκο, σε ποιο partition )
δ.  Καθορίστηκε ποιο λειτουργικό θα είναι το default.
ε.  Τροποποιήθηκε το MBR 
στ. Γράφτηκαν οι αλλαγές στο configuration file του LILO.

Αυτά βέβαια με απλά λόγια διότι οι διαδικασίες αυτές είναι much much more complicated απ' όσον ακούγονται, (διαβάστε το /usr/doc/lilo/README και θα καταλάβετε τι εννοώ.) Πάμε τώρα να αλλάξουμε τα φώτα στον lilo.

Μεταφερθείτε στο /etc directory και ψάξτε για ένα αρχείο με το όνομα lilo.conf. Ανοίξτε το με κάποιον editor (vi, pico, joe ή όποιον άλλο εσείς πλέον χρησιμοποιείτε -συνιστώ ανεπιφύλακτα τον pico). Αυτό που θα δείτε είναι περίπου το παρακάτω :

# LILO global section start
boot=/dev/hda
prompt
timeout=100
vga = normal
# End LILO global section
#
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
root = /dev/hda6
label = linux
# Linux bootable partition config ends
#
# Winblows bootable partition config begins
other = /dev/hda1
label = w95
table = /dev/hda
# Winblows bootable partition config ends

Νομίζω ότι με κάποια προσεκτική ανάγνωση καταλαβαίνετε τι κάνει αυτό το αρχείο αλλά και πως το κάνει.Βέβαια εδώ δεν διαβάζουμε για να γίνουμε Πυθίες γι αυτό ας εξηγήσουμε μερικά πράγματα.

Προσέξτε τις εγγραφές ανάμεσα από τα σχόλια "#LILO global section start" και "# End LILO global section". Εδώ βρίσκονται οι γενικές (σφαιρικές) καταχωρίσεις για την αρχική συμπεριφορά του συστήματος μας.

boot=... : Εδώ καθοδηγούμε το σύστημα για το που βρίσκεται το boot record. Συνήθως είναι /dev/hda ή /dev/sda (αν ξεκινάμε τον lilo από hard-disk ) ή και /dev/fd0 (αν ξεκινάμε από δισκέττα -ναι, και αυτό γίνεται).

prompt : Ενεργοποιείται το LILO prompt που βλέπουμε στην εκκίνηση και μας καλεί να επιλέξουμε λειτουργικό για την εκκίνηση.

timeout=...tenthsofsecs : Εδώ βάζουμε τον χρόνο που θα καθυστερήσει ο lilo στο prompt πριν ξεκινήσει το default λειτουργικό.Το 100 που έχει το lilo.conf παραπάνω σημαίνει 10 seconds.

vga=... : Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία τιμή ανάλυσης σε χαρακτήρες για την απεικόνιση των τερματικών μας. Οι επιλογές που έχουμε είναι normal (80x25) ext (80x50) ή ask όπου ερωτούμαστε για την ανάλυση (στο 2.2 kernel η παράμετρος ask δείχνει τον πραγματικό της εαυτό αφού μπορούμε να εκκινήσουμε σε SVGA Mode).

Προς στιγμήν ας αφήσουμε το global section στο οποίο θα επιστρέψουμε δριμύτεροι για να του αλλάξουμε τα φώτα, και ας ρίξουμε μία ματιά στο section # Linux bootable partition config begins

image=/boot/vmlinuz : Εδώ λέμε στον lilo πού θα βρεί τον πυρήνα (vmlinuz είναι το όνομα που θα συναντήσετε και που αργότερα θα χρησιμοποιείτε κι εσείς για την ονομασία των custom kernel που θα φτιάχνετε, π.χ. vmlinuz_2_0_36 vmlinuz_2_2 κ.λ.π. /boot φυσικά είναι το directory όπου αποθηκεύετε τους πυρήνες σας.

root =/dev/hda6 : Έδώ φυσικά καθοδηγούμε τον lilo για το που κάνουμε mount το root (/)

label = linux : Έδω του λέμε τι entry να περιμένει στο prompt. Πληκτρολογώντας δηλαδή linux και πατώντας το enter θα ξεκινήσει να φορτώνει το Linux του οποίου το loadable kernel βρίσκεται στο /boot ,ονομάζεται vmlinuz και το root directory του "κάθεται" στο /dev/hda6

Ας πειράξουμε τώρα λίγο το συγκεκριμένο αρχείο.Μπείτε σε μια άλλη κονσόλα και ανοίξτε τον editor της αρεσκείας σας. Πληκτρολογείστε ότι σας κατέβει για μήνυμα έναρξης και σώστε το π.χ. με ένα όνομα όπως my_welcome_msg. Γυρίστε τώρα στο τερματικό που έχετε ανοιχτό το lilο.conf και γράψτε στο global section την εξής εγγραφή.

message=.../my_welcome_msg όπου έχω τελείες εσείς βάλτε το path για το my_welcome_msg π.χ. /boot/my_welcome_msg

Επειδή όμως εσείς είσαστε και ολίγον τί αργόστροφοι και όταν ξεκινάτε τον υπολογιστή το μυαλό σας στέλνει τις εντολές στα χέρια σας για πληκτρολόγηση με τεράστια χρονοκαθυστέρηση, ο χρόνος των 10 δευτερολέπτων είναι λίγος. Ας βάλουμε κι εδώ 30 δευτερόλεπτα.

timeout= 300

Επειδή όμως και αυτός ο χρόνος είναι μικρός για το επίσης μικρό και νωθρό νευρικό σας σύστημα ας ανατρέξουμε στις παρακάτω ενότητες για να αλλάξουμε και τα labels και να τα κάνουμε μικρότερα

label=l

label=w

Αλλά επειδή αν και πτωχοί τω πνεύματι είμαστε ανήσυχοι και διαβάσαμε το άρθρο του φίλου μου Βαγγέλη στο προηγούμενο τεύχος και έχουμε κάνει complile έναν kernel τον οποίο θέλουμε να δοκιμάσουμε για να καμαρώσουμε τι ωραία και γρήγορα που (δεν) ξεκινάει το μασίνι μας αφού απαντήσαμε αρνητικά σε ότι μας ρώτησε κατά την διάρκεια του config ας φτιάξουμε και ένα section για το δικό μας kernel που με περηφάνεια ονομάσαμε vmlinuz_siga_kai_8a_bootarei.

 
# LILO global section start
boot=/dev/hda
message=/boot/my_welcome_msg
prompt
timeout=300
vga = normal                     
# End LILO global section
#
# Linux bootable partition config begins
image = /boot/vmlinuz
root = /dev/hda6
label = l
# Linux bootable partition config ends
#
# Winblows bootable partition config begins    
other = /dev/hda1
label = w
table = /dev/hda
# Winblows bootable partition config ends
#
#to neo section me to kernel poy ftiajame jekina edw
image= /boot/vmlinuz_siga_kai_8a_bootarei   #elpizw oti to antigrapsate sto /boot
root = /dev/hda6
label = l1                                 #elpizw na prolauete na to plhktrologhsete 
#edw teleiwnoume (ponhroulia mou!) 

Αφού κάναμε τις αλλαγές μας σώζουμε το lilo.conf και περήφανοι για την πρόοδο μας επανεκκινούμε τον κουβά μας, βλέπουμε το LILO prompt και γράφουμε l, πατάμε το enter και παίρνουμε τ' _ _ _ _ _ια μας ,μας λέει ο lilos ότι λέει δεν υπάρχει τέτοιο πράμα. Πατάμε το Tab για να δούμε τι επιλογές έχουμε και τι θωρούν τα μάτια μας; linux και w95 μα αφού τα αλλάξαμε με τα ίδια τα χεράκια μας , και το καινούριο kernel που είναι; Well αφήστε το linux να μπουτάρει όσο θα σας εξηγώ.

Όταν μετατρέπουμε το αρχείο lilo.conf πρέπει να εγκαταστήσουμε τον lilo ξανά για να αλλάξουν τα settings του /boot/map το οποίο δεν μεταβάλλεται αν δεν τρέξουμε το :

/sbin/lilo

Αφού τώρα το ξέρουμε πάμε να εφαρμόσουμε την γνώση μας. Tο μήνυμα που θα πάρουμε μετά από την εκτέλεση του /sbin/lilo θα είναι

Added l*
Added w
Added l1

Ο αστερίσκος που βλέπετε πλάι στο l δείχνει ότι το l είναι το image που θα φορτώσει σε (πολύ) πιθανό timeout . Αν τώρα θέλετε να ξεκινά by default τα ΑΚΑΤΑΝΟΜΑΣΤΑ(c) τότε κάντε σκάντζα το linux section με το Winblows section (το Winblows πρώτο) και ξανατρέξτε το /sbin/lilo, να πάτε τώρα τρέχοντας να εξομολογηθείτε την αμαρτία σας σ' ένα παπά (τον αφορισμό τον έχετε σίγουρο, μόνο ο Χριστοδου(λοπου)λος σας σώζει που αυτός όλα τα συγχωρεί). Τέλος πάντων ξεκινήστε τον κουβά και βλέπουμε.Και τώρα όπως βλέπετε και το μηνυματάκι σας φαίνεται στην οθόνη έναρξης και το νέο kernel δεν μπουτάρει και γενικώς τα κάνατε θάλασσα.

Επόμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!