Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Editorial

Μιχάλης Καμπριάνης
Οκτώβριος 1999

Καλώς ορίσατε στο αλλαγμένο Magaz...

Το σκεφτόμασταν πολύ καιρό, αλλά δεν είχαμε χρόνο να διαθέσουμε.... Θέλαμε κάτι να αλλάξουμε, να δείξουμε διαφορετικοί, και να είμαστε διαφορετικοί (μόνο να δείχνεις δεν έχει νόημα). Ευτυχώς ξεφορτωθήκαμε τα (τις περισσότερες φορές ατσούμπαλα) εικονάκια που ήμουν υποχρεωμένος να διαλέγω για να ταιριάξουν με τα άρθρα.
Ας τα πιάσουμε όμως με τη σειρά:

 1. Τι είχαμε μέχρι τώρα...

  Μέχρι το προηγούμενο τεύχος, είχαμε τα άρθρα (σε μορφή sgml) και δημιουργούσαμε ένα αρχείο, διαφορετικό για κάθε τεύχος, τo nif-file το οποίο περιείχε links για κάθε άρθρο του τεύχους, με τα αντίστοιχα εικονάκια (η αριστερή κίτρινη μπάρα στην παλιά μορφή). Το sgml αρχείο μετατρεπόταν σε html με τα sgmltools (τροποποιημένη έκδοση από τον Παναγιώτη Βρυώνη, για τη μορφή του Magaz) και "ενωνόταν" με το nif-file. Παράλληλα, φτιάχναμε και το index.html για κάθε τεύχος (πάλι με links και εικονάκια). Αν αυτή η διαδικασία σας φαίνεται εύκολη, να σας πληροφορήσω ότι γελιόσαστε :-) Τέλος, φτιαχνόταν και η αρχική σελίδα προσθέτοντας απλά ένα ακόμα τεύχος στο Javascript και τα links.

 2. Τι αλλάξαμε...
  • Νέα μορφή σελίδων
   Αυτοματοποίησαμε με κάποιο script την δημιουργία του nif-file, και με κάποιο άλλο την δημιουργία του index.html για κάθε τεύχος. Πλέον, τα sgml μόνο αρκούν για να δημιουργηθεί το τεύχος.
  • Νέα εικονάκια
   Πλέον έχουμε αυτά τα ωραία εικονάκια που βλέπετε στην κορυφή (αλλά και τα νέα βελάκια καθοδήγησης) τα οποία εκτός από καλαίσθητα, είναι πιστεύουμε και πολύ κατατοπιστικά σχετικά με τις "εργασίες" που επιτελούν.
  • Πληροφοριακά στοιχεία
   • Με τα νέα scripts, δημιουργείται επίσης αυτόματα, ένα αρχείο - εικόνα του περιοδικού, με αναφορά σε όλα τα τεύχη που έχουν "εκδοθεί" και links για το κάθε άρθρο.
   • Η λίστα Ελλήνων χρηστών Linux, επίσης θα δημιουργείται πλέον σχεδόν αυτόματα, χάρη σε ένα ακόμα script (η δημιουργία της ήταν ήδη ημι-αυτοματοποιημένη). Η πλήρης αυτοματοποίησή της αποκλείεται, γιατί αρκετοί ακόμα γράφουν τα στοιχεία τους με λατινικούς χαρακτήρες.
   • Προστέθηκε σελίδα για δημοσκοπήσεις (μπορείτε να δείτε αμέσως και τα αποτελέσματα φυσικά)
   • Εφόσον δεν έχουμε χρόνο για δημιουργία FAQ, δώσαμε πλέον τη δυνατότητα αναζήτησης στα άρθρα του περιοδικού, και στην (πάλαι ποτέ πασίγνωστη) στήλη της αλληλογραφίας.
   • Έχει επίσης προστεθεί σελίδα με παρουσίαση των συντακτών - αρθρογράφων του Magaz. Οποιοσδήποτε έχει γράψει άρθρο για το Μagaz θα εμφανίζεται (αν θέλει) εκεί.
  • Αλλαγές δομής...
   • Εικονάκια
    Πλέον δεν βρίσκονται όλα τα εικονάκια σε ένα directory, αλλά το κάθε τεύχος έχει το αντίστοιχο δικό του directory. Έτσι το download κάθε τεύχους αποκλείεται να είναι λάθος (σε αυτό βοηθάει και άλλο ένα script αυτόματης δημιουργίας του αρχείου που προσφέρεται για download). Τα gif images αποσύρθηκαν, και πλέον χρησιμοποιούμε παντού μόνο png. Τα μόνα gif που υπάρχουν τώρα πια είναι δύο animated. Και αυτό, επειδή οι σημερινοί browsers δεν υποστηρίζουν animated png. Μόλις βγουν σωστές εκδόσεις, θα τα γυρίσουμε και αυτά.
   • Links
    Όλα εκείνα τα εικονάκια που υπήρχαν στην παλιά πρώτη σελίδα, έχουν τώρα το δικό τους σπίτι. Μία ξεχωριστή σελίδα με επιλεγμένα links είναι άμεσα διαθέσιμη.
 3. Τι κερδίζετε...

  Κερδίζετε ένα πιο όμορφο (πιστεύουμε) περιοδικό, πιο ευανάγνωστο. Κερδίζετε τη δυνατότητα αναζήτησης. Κερδίζετε μία γρήγορη ματιά σε όλη την ιστορία (και τα άρθρα) του περιοδικού. Κερδίζετε το ότι μπορείτε πλέον να δείτε αυτούς που σας "μιλάνε". Κερδίζετε διασημότητα (αν γράψετε άρθρο) :-) Κερδίζετε πιο εύκολη περιήγηση στο περιοδικό. Κερδίζετε ενημέρωση για συγκεκριμένα θέματα (δημοσκοπήσεις). Ε... δεν φτάνουν;

 4. Τι κερδίζουμε...

  Κεδίζουμε χρόνο (με τις πολλές αυτοματοποιήσεις), κερδίζουμε σε υστεροφημία, κερδίζουμε σε ικανοποίηση ότι παράγουμε κάτι όμορφο (εκτός από χρήσιμο, όπως έχει ήδη αποδειχτεί). Κερδίζουμε γνώσεις (με όλες αυτές τις εργασίες που έπρεπε να γίνουν).

 5. Ποιος έκανε τι...
  • O Παναγιώτης Βρυώνης ανέλαβε το βάρος του συντονισμού και της περισσότερης δουλειάς για τη νέα εμφάνιση. Δικά του είναι τα scripts που δημιουργούν το nif-file, το index.html, το contents-short.html και τέλος παράγουν τα html αρχεία του κάθε τεύχους (με τα ήδη δημιουργημένα nif-files). Δική του ήταν η σύλληψη της νέας μορφής, και η ιδέα της σελίδας πληροφοριών για τους αρθρογράφους (info.html).
  • Η Άννα Βρυώνη, γραφίστρια, μας έφτιαξε τα πολύ όμορφα εικονάκια που βλέπετε. Η κοπέλλα έφτιαξε πάρα πολλά εικονάκια μέχρι να καταλήξουμε στο ποια θέλουμε, και γι' αυτό την ευχαριστούμε.
  • Ο Μιχάλης Καμπριάνης έγραψε τα scripts για το σύστημα δημοσκοπήσεων (ψηφοφορίας και δημιουργίας αποτελεσμάτων) και τα αντίστοιχα για την καταχώρηση χρηστών στην περιβόητη λίστα. Έφτιαξε το σύστημα αναζήτησης για το Μagaz και μετέτρεψε κατάλληλα τον κώδικα ούτως ώστε να βλέπουμε ελληνικά (τόσο στα πεδία επιλογών στις αναζητήσεις, όσο και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων).
Ελπίζουμε με όλα αυτά να έχουμε ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του περιοδικού από άποψης εμφάνισης και features. Από άποψης ύλης ούτως ή άλλως δεν είχαμε πρόβλημα :-)

Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση....


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!