Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

3. Το αρχείο /etc/rc.d/rc.local

Μέχρι τώρα είδαμε ότι μετά το boot του kernel, η εντολή τρέχει το script rc.sysinit. Στη συνέχεια, η εντολή init εκτελεί το script rc.local. Αν κοιτάξετε το περιεχόμενο του rc.local, θα διαπιστώσετε ότι αυτό το script μαζεύει πληροφορίες για το όνομα της διανομής σας και για την αρχιτεκτονική του υπολογιστή σας και τοποθετεί αυτές τις πληροφορίες στο αρχείο /etc/issue. Το περιεχόμενο του αρχείου αυτού αναδεικνύεται κατά τη διαδικασία του login από το χρήστη.

Αναλυτικότερα, σε ένα RedHat σύστημα, το rc.local διαβάζει το αρχείο /etc/redhat-release, που περιέχει την έκδοση της διανομής, και στη συνέχεια εκτελεί τις εντολές uname -r, που εμφανίζει την έκδοση του kernel, και uname -m, που εμφανίζει τον τύπο του επεξεργαστή (π.χ. 686). Στο τέλος, τοποθετεί όλες αυτές τις πληροφορίες στο αρχείο /etc/issue (με echo >> ).

Σημείωση: Ο σκοπός του rc.local δεν είναι να αποτελεί ένα μέρος για να βάζει κανείς εντολές για τη ρύθμιση (initialization) του συστήματος, παρόλο που μερικοί το κάνουν. Στο BSD UNIX, το rc.local χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των δικτυακών υπηρεσιών. Το Linux δεν χρησιμοποιούσε πάντα τα ίδια initialization scripts, οπότε μπορεί να βρείτε διαφορές μεταξύ των RedHat, SuSE, Slackware και των άλλων διανομών.

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!