Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Περιεχόμενα

1. Installation

Την τελευταία έκδοση του BasiliskII θα τη βρείτε στη http://www.uni-mainz.de/~bauec002/B2Main.html. Είναι μόλις 555 ΚB (ούτε καν 666). Κάνετε compile με το γνωστό πια τρόπο:


./configure
make
make install

Και το τρέχετε για πρώτη φορά. Το πρόγραμμα θα βγει (exit) αμέσως και θα δημιουργήσει ένα αρχείο στο home directory με όνομα .basilisk_ii_prefs. Αυτό είναι το configuration file. Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε και να αλλάξουμε κάποιες εγγραφές. Οι περισσότερες είναι εύκολες στην κατανόηση τους. Υπάρχει και ένα Readme file που εξηγεί τι κάνει η κάθε μία.
Για αρχή να ορίσουμε ότι θέλουμε ο Mac μας να τρέχει σε παράθυτο 800Χ600. Προσθέτουμε Screen win/800/600. Τόσο απλά. Μετά θα πρέπει να δώσουμε το Path που βρίσκεται η ROM του Mac μας. Τωρα το που θα βρείτε τη ROM δε θα σας το πω εγώ. Αλλά είναι σχετικά εύκολο να βγάλετε ένα image από ένα υπάρχον Mac και ακόμα πιο εύκολο (αλλά όχι σωστό) να τη βρείτε στο Internet. Προσθέτουμε λοιπόν τη γραμμή: ROM <path>. Aν τρέξουμε το basilisk θα βγει το γνωστό εικονίδιο που βγάζουν οι Mac όταν ξεκινάνε αλλά δε βρίσκουν δίσκο. Πάμε λοιπόν αμέσως μετά να δείξουμε στο Mac μας τον/τους δίσκους του. Εδώ έχουμε 2 λύσεις. Να δώσουμε ολόκληρο filesystem ή αυτό που έκανα εγώ, ένα image file.
Δημιουργούμε με την dd ένα αρχείο μεγέθους ας πούμε 250 ΜΒ.
dd if=/dev/zero of=/usr/local/BasiliskII/Mac_HD.hfs bs=1k count=250000 
Κατεβάζουμε τα HFSUtils και τα κάνουμε compile. Κάνουμε mount to image που μόλις φτιάξαμε:
hmount /var/local/basiliskII/Mac_HD.hfs 
Αν όλα πήγαν καλά με την hvol θα βλέπουμε το Mac_HD Φορμάρουμε το filesystem με:
hformat -l "Local MacHD" /usr/local/BasiliskII/Mac_HD.hfs 
Για να ξεκινήσει ο Mac θέλει φυσικά και λειτουργικό σύστημα. Η δοκιμή που θα κάνω (αν βρω ελεύθερο χρόνο) θα είναι να του βάλω Linux. Προς το παρόν καταφεύγουμε στο MacOS. Οι επιλογές μου (αυτά είχα) είναι τα 7.0 και 7.1. Προς το παρόν εξομοιώνουμε τον classic. Αυτο το ορίζουμε με την παράμετρο modelid 5 στο .basiliskII_prefs. Κάνουμε boot τον Mac και χρησιμοποιούμε τις δισκέτες εγκατάσταης - ή όσοι έχουν την παρανομία στο αίμα τους, βρίσκουν ένα disk image με κάποιο MacOS στο internet. Eίστε έτοιμοι. Αν θέλετε να προσθέσετε αρχεία στον εικονικό δίσκο σας χρησιμοποιήτε την hcopy
hcopy ~/norton_utilities.hpx :
Θα αντιγραφούν τα norton στον δίσκο που αυτή τη στιγμή είναι mount (current). Το ποιος είναι το βλέπουμε με hvol ή κάνουμε cat το  /hcwd Σημειώστε ότι μετά από reboot του host συστήματος (Linux) δεν χάνετε το current mounted filesystem. Και αυτό είναι φυσικό αφού είναι γραμμένο στο .hcwd.

Επόμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!