Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Civ Call To Power

Αντώνης Μαυρέλος
Δεκέμβριος 1999

Μία παρουσίαση του παιχνιδιού Civ Call To Power που κυκλοφόρησε για Linux από την Loki

Τίτλος:         Civ Call To Power
Κατασκευαστής:     Activision
Μεταφορά στο Linux:   Loki Entertainment Software
Διανομή στην Ελλάδα:  SuSe
Τιμή:          16000 (Αν βρείτε τον Νικήτα στο μαγαζί του Παπασωτηρίου)

Για μένα το Civilization είναι ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών. Η πρώτη του έκδοση κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας για DOS μόνο τότε. Μετά βγήκε και η έκδοση για Amiga και μπορούσα να ξενυχτήσω και εγώ όπως οι άλλοι τυχεροί. Το Civilization διέθετε ένα χαρακτηριστικό το οποίο δεν είχαν τα άλλα παιχνίδια. Ηταν ρεαλιστικό. Το θέμα του είχε άμεση σχέση με την πορεία του ανθρώπου κατά την διάρκεια της εξέλιξης του τόσο πολιτισμικά όσο και κυριαρχικά. Δεν μιλούσε για Θεούς και Δαίμονες, ήρωες, πολεμιστές, φανταστικά γεγονότα και ιστοριούλες. Αναλάμβανες να οδηγήσεις ένα πολιτισμό από το -3000 π.Χ μέχρι το 2020 μ.Χ. Να ανακαλύψεις ό,τι ανακάλυψε ο άνθρωπος κατά τη διάρκεια του χρόνου. Αντίπαλοι σου άλλες φυλές όλες οδηγούμενες από τον Υπολογιστή.

Η έκδοση 2 κυκλοφόρησε με βελτιωμένα γραφικά και για την πλατφόρμα των Windows. Το θέμα δεν άλλαξε, διορθώθηκαν μικροατέλειες και η ΑΙ. Το 2 πούλησε ακόμα περισσότερο και χαρακτηρίστικε από πολλά "δημοψηφίσματα" σαν το καλύτερο παιχνίδι όλων των εποχών. Φυσικό ήταν λοιπόν και η όποια συνέχειά του να ακολουθήσει την ίδια συνταγή. Ο Sid έφυγε από την Microprose που ήταν και η κατασκευάστρια εταιρεία και δημιούργησε την Firaxis. Η Firaxis έβγαλε πριν ένα χρόνο το Alpha Centauri ταυτόχρονα με την Activision που έβγαλε για τα Windows το Civ. Τα δύο παιχνίδια έχουν το ίδιο θέμα αλλά το ένα χρονικά βρίσκεται στο μέλλον και είναι η συνέχεια του αρχικού Civilization που τελείωνε όταν ο άνθρωπος έφτανε στο Αλφα του Κεντάυρου και το δεύτερο...

Ενα βελτιωμένο από όλες τις απόψεις Civilization. Καταρχήν Multiplayer. Εστω και Turn Based Strategy (όχι Real Time) έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον να παίζεις εναντίον ανθρώπου παρά του υπολογιστή. Τα γραφικά είναι καταπληκτικά, παίζει σε παράθυρο αλλά και με DGA σε Full Screen. Υπάρχουν σκηνές μάχης, με αντιπαράθεση των στρατών ο ένας απέναντι από τον άλλο. Τα σενάρια είναι πιο πολύπλοκα και, γιατί όχι, έξυπνα.

Για παράδειγμα υπάρχει δυνατότητα να πιάσεις δούλους από γειτονικές πόλεις, να χρησιμοποιήσεις δικηγόρους(!), παπάδες και άλλα τέτοια τρελά πράγματα. Ολα αυτά δίνουν στο gameplay μια ώθηση.

Ενα ενοχλητικό χαρακτηριστικό είναι κάποια buttons που βρίσκονται στο κάτω μέρος χαμηλά στην οθόνη και αρκετές φορές παρεμβαίνει το Panel του KDE όταν τα πατάμε.

O έλεγχος για όποιον έχει συνηθήσει στα προηγούμενα είναι αρκετά δύσκολος. Η βοήθεια που σου δίνουν ta icons στο αριστερό μέρος είναι μεγάλη αρκετές φορές (για παράδειγμα ξεχνιέσαι να δώσεις δουλειά σε μια πόλη ή αφήνεις να φτιάχνει το ίδιο πράγμα πολλές φορές). Είναι όμως ενοχλητικά τα πολλά κλικ και γίνονται αρκετά "χιλιόμετρα" με το ποντίκι.

Το παιχνίδι θα φανεί τις πρώτες φορές εχθρικό. Γίνονται πολλές ξαφνικές επιθέσεις από βάρβαρους ή από άλλες φυλές αλλά σε γενικές γραμμές είναι εύκολο.


Μεγάλο μέγεθος

Installation

To πακέτο περιέχει 2 δισκάκια. Στο ένα είναι το παιχνίδι και στο άλλο το SuSE 6.1. Φανταστείτε στην έκδοση για Windows να είχε άλλο ένα δισκάκι με τα Windows 98. Αν πάει καλά το Linux και μειωθεί το ποσοστό των windows users μπορεί η MS σε 3-4 χρόνια να δίνει μια Lite έκδοσή τους ίσα-ίσα για να ξεκινήσει το παιχνίδι. Οι οδηγίες εγκατάστασης είναι απαράδεκτες. To πρόγραμμα που κάνει install τα tar.gz files δεν είναι καν executable. Δεν υπάρχει πρόβλημα για κάποιον που έχει λίγες απλές γνώσεις αλλά για τον αρχάριο είναι βουνό. Σίγουρα τα επόμενα παιχνίδια δεν θα έχουν τέτοιες μικροατέλειες. H Loki έχει βγάλει τον Installer σε open source και ήδη βοηθάει κόσμος. Ας θυμηθούμε πώς γινόταν η εγκατάσταση στις πρώτες εκδόσεις του Linux και που φτάσαμε σήμερα με την Corel και Caldera.

Κατά τα άλλα το εγχειρίδιο του παιχνιδιού είναι άριστο. Στις 100 σελίδες του βρίσκονται όλα όσα χρειάζεται κανείς και είναι ευκολοδιάβαστο. Δεν υπάρχουν πολλά Hints αλλά σίγουρα μετά από 1-2 χρόνια θα βγει κάποια Special Edition με ένα ακόμα πιο πλήρες manual. Υπάρχει και μια αφίσσα που θα κοσμήσει τον τοίχο σας.

Το κόστος του Civ είναι αρκετά μεγάλο. Στις 16900 κρίνεται εξαρχής απαγορευτικό για κάποιους, ενώ για κάποιους άλλους η κόπια θεωρείται μονόδρομος. Πιστεύω ότι με το καιρό και όσο πολλαπλασιάζονται οι εγκαταστάσεις με Linux θα μειωθούν οι τιμές. Civ στο Linux ποιος θα το φανταζοταν πριν 2 χρόνια! Να περιμένουμε δηλαδή και την Enacarta 2001;


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!