Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Περιεχόμενα

1. Που βρίσκονται οι γιδοβοσκοί

1.1 Idealnet και 3E

Όλη η ιστορία, ξεκίνησε από την μεγάλη εταιρεία IdealNet η οποία προσέλαβε έναν "web-developer" να φτιάξει το site της. Ο άνθρωπος ξέρει ότι αυτά που φτιάχνει φαίνονται μόνο από συγκεκριμένους browsers (πρώτο λάθος). Για να εξασφαλίσει λοιπόν ότι κάποιος με άλλο browser δεν θα τα δει να τα "κακοχαρακτηρίσει" έχει βάλει ένα script το οποίο ελέγχει τι browser έχει ο "πελάτης" και τον ειδοποιεί καταλλήλως. Το script αυτό είναι τόσο "sophisticated" που αν πας να δεις τη σελίδα με browser Netscape 4.05+ (που υποτίθεται ότι θα μπορούσες να την δεις) κάτω από Linux, σου εμφανίζεται το υπέροχο μήνυμα ότι πρέπει να αναβαθμίσεις το browser σου. Δηλαδή ΔΕΝ μπορείς να δεις τη σελίδα από Linux, ό,τι και να κάνεις.

Σίγουρα αυτό είναι άβολο, αλλά το site δικό τους είναι, ότι θέλουν το κάνουν. Αραγε, άλλες εταιρείες όπως η 3E Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως που πληρώνουν την idealnet για να τους διαφημίσει κατ' αυτόν τον τρόπο στο Internet, έχουν ενημερωθεί για αυτό; Το αστείο βέβαια είναι ότι η πραγματική σελίδα της 3E φαίνεται κανονικά από τον browser που αποκλείεται να την δει.

Δεν θα μπορούσαμε βέβαια να ισχυριστούμε το ίδιο για την αντίστοιχη ελληνική σελίδα η οποία είναι δηλωμένη να έχει character set windows-1253. Έχω ακόμα την απορία αν άλλα λειτουργικά συστήματα (εκτός από τα windows δηλαδή, όπως BeOS και MacOS) μπορούν να καταλάβουν αυτό το proprietary encoding των Windows.

1.2 ΕΛΟΤ (Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης)

Μια που αναφέραμε βέβαια το encoding, δεν θα μπορούσε να λείπει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, το site που πληρώνουμε από την τσέπη μας για να δημιουργεί standards και μετά να τα καταπατά. Μιλάμε βέβαια για τον ΕΛΟΤ του οποίου μία τουλάχιστον ελληνική σελίδα που κοίταξα, έχει δηλωμένο encoding το windows-1253 αντί του σωστού κατά τον ίδιο τον ΕΛΟΤ ISO-8859-7. Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η σελίδα είναι γραμμένη σε ΕΛΟΤ928. Κανένας δεν πήγε να δει την σελίδα με ΕΛΟΤ928 fonts να δει ότι δεν διαβάζεται; Αραγε, η κυβέρνηση της Ελλάδας, και ο ISO (του οποίου ο "αντιπρόσωπος" στην Ελλάδα είναι ο ΕΛΟΤ) έχουν ενημερωθεί για αυτό;

1.3 Cronus airlines

Η εταιρεία Cronus Airlines πρωτοτυπεί, αφήνοντας όλους τους άλλους πίσω. Με το υπέροχο flash plugin που έχει για να μας δείχνει τα δρομολόγια, στα ελληνικά, μας τα παρουσιάζει με charset windows-1252. Αυτά έχω την απορία αν τα βλέπουν έστω τα Windows.... μια που αυτά σίγουρα δεν είναι ελληνικά ούτε για την Microsoft.

1.4 IN.gr

Υπάρχουν βέβαια sites τα οποία δεν έχουν έναν web-designer αλλά πολλούς. Και δεν δίνουν τις σελίδες τους "έξω" για να τις φτιάξουν. Ένα τέτοιο site είναι το πρώτο ελληνικό portal που φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στο ελληνικό Internet. Μιλάμε βέβαια για το IN του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη του οποίου η πρώτη σελίδα είναι απόλυτα σωστά δηλωμένη ως προς τα ελληνικά (iso-8859-7) οι "παραμέσα" όμως, που μάλλον φτιάχνονται από κάποιο template, έχουν και αυτές, στην πλειοψηφία τους, την "εξυπνάδα" που προαναφέραμε (charset=windows-1253).

Αυτό βέβαια είναι πταίσμα, μπροστά στο άλλο, μεγάλο πρόβλημα που ταλανίζει το εν λόγω site. Μιλάω βέβαια για την απόκριση "HTTP 1.1 Server too busy" που εμφανίζεται συχνότατα κατά τις ώρες συνεδρίασης του χρηματιστηρίου.... Κάτι το οποίο θα ήταν ίσως φυσιολογικό ΑΝ δεν υπήρχαν τέσσερις ολόκληροι servers για να απαντάνε σε αυτά τα requests. Αν φαντάζεστε δε ότι τέσσερις servers δεν επαρκούν για την τρομακτική κίνηση του site, να σας πληροφορήσω ότι τέσσερις servers έχει και το Hotmail, το οποίο αν και δεν έχω δει στατιστικά στοιχεία, αδυνατώ να πιστέψω ότι έχει λιγότερα hits από το In.

Επόμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!