Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Προηγούμενο  Περιεχόμενα

3. Τα Utilities του TCP/IP

3.1 ftp

Το ftp είναι εφαρμογή (ουσιαστικά ένα κέλυφος εργασίας) η οποία χρησιμοποιεί το File Transfer Protocol για την μεταφορά αρχείων από και προς έναν υπολογιστή ο οπoίος παίζει τον ρόλο του ftp server. Με την εντολή ftp εκκινούμε την εφαρμογή client η οποία μας παρέχει το περιβάλλον για να συνδεθούμε και να εργαστούμε με υπολογιστές οι οποίοι τρέχουν τον λεγόμενο ftp daemon ο οποίος είναι μία εφαρμογή που τρέχει σε έναν ftp server στο παρασκήνιο και όταν της ζητη8εί από τον client κάποιου υπολογιστή στο δίκτυο, αναλαμβάνει την διεκπεραιρέωση της αιτήσεως.

Η εκκίνηση της ftp μπορεί να γίνει είτε δίδοντας την εντολή σκέτη ή προσθέτοντας το IP adress ή το domain name του εξυπηρετητή που θέλουμε να συνδεθούμε. Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε παραμέτρους οι οποίοι να καθορίζουν τον τρόπο και το είδος της σύνδεσης που θέλουμε να πετύχουμε. Μία ματιά στην man page της ftp θα σας κατατοπίσει καλύτερα για το ποιες παράμετροι μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Αφού επιτύχουμε την σύνδεση με το ftp site που μας ενδιαφέρει μία σειρά εντολών μπορεί να δωθεί για την εργασία μας. Πολλές απ' αυτές είναι ήδη γνωστές από την εργασία μας στα linux shells (pwd mkdir cd chmod).

3.2 lpr

Είναι εντολή η οποία χρησιμοποιείται για την δρομολόγιση και μορφοποίηση αιτήσεων προς έναν εκτυπωτή. Όταν υπάρχουν πολύ εκτυπωτές πάνω στο δίκτυο η lpr μπορεί να εκτελεστεί με την παράμετρο -P και το όνομα του εκτυπωτή που θέλουμε να μας εξυπηρετήσει. Επίσης μια πλιάδα από παραμέτρους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ικανοποιητικότερη χρήση της.

3.3 ping

Utility το οποίο χρησιμοποιείται ως διαγνωστικό. Όταν εκτελέσουμε την εντολή ping domainname τότε αποστέλλουμε ένα διαγνωστικό πακέττο κάτω από το ICMP protocol (Internet Control Message Protocol) αιτώντας ταυτόχρονα απάντηση (ICMP echo) από τον παραλήπτη. Η ping έχει σχεδιασθεί έτσι ώστε να βοηθά τον έλεγχο, την αποσφαλμάτωση, και μέτρηση της ανταπόκρισης μεταξύ δύο υπολογιστών σε ένα δίκτυο.Όταν παραλειφθεί το ICMP echo από τον υπολογιστή που εκτελέσαμε την ping, μας εμφανίζεται στην οθόνη το μέγεθος του πακέττου που απεστάλλει (56bytes για το linux) ο χρόνος σε milliseconds ο οποίος χρειάστηκε για να αποσταλλεί και να επιστρέψει όπως επίσης και το TTL (Time To Live), δηλαδή μία τιμή η οποία μας δείχνει πόσους επιπλεόν routers μπορούσε το πακέττο να περάσει μέχρι να απορριφθεί. Αν το ποσό που επιστρέφει ως ένδειξη στην TTL είναι κοντά στο μηδέν (1,2 κλπ) τότε θα πρέπει να υποψιαστούμε ότι σφάλματα στο δίκτυο.

3.4 telnet

Το telnet είναι κέλυφος εργασίας το οποίο ενσωματώνει διάφορες λειτουργίες για την εργασία μεταξύ δύο υπολογιστών εκ των οποίων ο ένας εκτελεί χρέη εξυπηρετητή τρέχοντας τον telnet daemon. Το telnet επίσης είναι και αυτόνομο πρωτόκολλο επικοινωνίας. Σκοπός του telnet είναι να μας παρέχει ένα περιβάλλον εργασίας όπου οι εντολές που εμείς πληκτρολογούμε να περνούν στο δίκτυο και να εκτελούνται στον απομακρυσμένο από εμάς υπολογιστή. Για να εκκινήσουμε μία telnet session χρησιμοποιούμε την εντολή:

  • telnet hostname

Οι εντολές που δίνουμε από εκεί και πέρα εκτελούνται στον απομακρυσμένο υπολογιστή

3.5 traceroute

Είναι utility το οποίο μας δείχνει την διαδρομή που ακολουθει ένα πακέττο δεδομένων έως ότου καταλήξει στον προορισμό του. Εάν δοκιμάσουμε την traceroute σε κάποιο domain στο INTERNET θα καταλάβουμε από τα domain names και την γεωγραφική διαδρομή που έκανε το πακέττο εως ότου φτάσει στον προορισμό του.

Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!