Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Editorial

Παπαδογιαννάκης Βαγγέλης
Σεπτέμβριος 2000

Καλώς ορίσατε στο Magaz... Επίσιμη ονομασία τεύχους, ``τα κεφάλια μέσα''

Τέρμα το διάλειμα, τα κεφάλια μέσα λοιπόν... Κρίμα που και αυτό το καλοκαίρι πέρασε τόσο άδοξα, και για άλλη μια χρονιά δεν καταλάβαμε διακοπές. Όσο μακριά και αν ήταν η Πορτογαλία, σας διαβεβαιώ ότι δεν ήταν αρκετή, για να με κάνει να ξεκουραστώ. Αλλά, ω γέγoνε γέγoνε και back to black και άστα να πάνε... Ελπίζω τουλάχιστον εσείς να περάσατε καλύτερα.

Στα θέματά μας τώρα. `Εχουμε τη συνέχεια του άρθρου περι XBASIC από τον Κώστα Τσακάλογλου. Αισίως έχουμε φτάσει στην 3η συνέχεια του άρθρου, με προοπτικές για ακόμα περισσότερα. Αν πρώτη φορά πέσατε στο magaz, σας προτείνω να αρχίσετε από την αρχή της σειράς εδώ και να συνεχίσετε μέσα από όλη τη σειρά.

Φιλοξενούμε επίσης ένα άρθρο από τον Θέμη Παπασσιλέκα που αναφέρεται στο linux που θα πάρει τη θέση του linux, δηλαδή το linux 2.4. Μια περιεκτική ανάλυση του τι καινούριου μας έρχεται με τον νέο πυρήνα, που θα βοηθήσει να δούμε τις νέες δυνατότητες του αγαπημένου μας λειτουργικού. Το άρθρο βρίσκεται εδώ, και θα σας πρότεινα να το διαβάσετε αμέσως!

Από τον DJ Art φιλοξενούμε ένα άρθρο που θα βοηθήσει τους νέους μας αρθρογράφους να προσανατολιστούν στον αστερισμό του linux. Ένα άρθρο που περιέχει πολλές αναφορές σε πηγές που είναι απαραίτητες για τον καθένα που ξεκινά με το linux. Εκεί θα βρείτε ό,τι θέλετε, από υποστήριξη ελληνικών μέχρι και εξειδικευμένα πράγματα και τεχνικές. Έχουν μαζευτεί οι περισσότερες πηγές για τους Έλληνες χρήστες του linux. Οι νέοι χρήστες λοιπόν, ας αρχίσουν το διάβασμα :)

Για το τέλος, σας άφησα το καλύτερο :) Ο Μιχάλης Καμπριάνης μας έγραψε ένα φοβερό άρθρο για το πώς να στήσουμε ένα minimum μηχανάκι με linux, ώστε να μπορούμε να το προσαρμόσουμε στις ανάγκες μας, χωρίς να είμαστε κρεμασμένοι απο τα ... της κάθε διανομής και του κάθε προγράμματος διαχείρισης πακέτων. Αρχίζουμε λοιπόν πολύ σωστά με μια minimum εγκατάσταση, και στη συνέχεια προσθέτουμε όσα μας είναι πραγματικά απαραίτητα. Στο άρθρο αυτό ο Μιχάλης θα μας βοηθήσει να το κάνουμε και θα μας καθοδηγήσει μέσα από απλά βήματα στην ολοκλήρωση και επιτυχή εγκατάσταση μιας minimum εγκατάστασης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα του νέου αρθρογράφου Βραχνάκη Γιώργου ήταν να κάνουμε μια έρευνα ώστε να δούμε πού ``πάει'' το Ελληνικό Internet. Γράψαμε λοιπόν ένα mail σε κάθε support@(ISP).gr, ρωτώντας τους μερικά πράγματα. Αυτά είναι:

Τι λειτουργικό χρησιμοποιούν και με ποιo λογισμικό τα μηχανήματά τους. Ειδικότερα:

  • web servers
  • mail servers
  • news servers
  • dns servers
  • authentication servers (Τι είναι και τι τρέχουν)
Όπως ήταν αναμενόμενο, δε μας απάντησαν όλοι, τους τρώγαμε βλέπετε τον πολύτιμο χρόνο τους. Και αυτό το σημείο θέλω να σταθώ και να το σχολιάσω: Κακώς δε μας απάντησαν, γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά δυσφημίζουν την εταιρία τους και δεν παρέχουν υποστήριξη (υπόψιν ότι δε γύρισε κανένα mail πίσω, άρα το πήραν όλοι). Αλλά αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο (Καμπριάνη με ακούς;)

Τέλος πάντων, τα αποτελέσματα είναι ενδιαφέροντα, και φυσικά αξίζουν περαιτέρω ανάλυσης, πράγμα το οποίο δυστυχώς δεν κάναμε λόγω έλλειψης χρόνου. Εμείς, από τη μεριά μας, προσπαθήσαμε να βγάλουμε κάποια αποτελέσματα για όσους δε μας έστειλαν απαντήσεις από τη μια με τη βοήθεια του netcraft για το web server και το OS του, και από την άλλη με telnet στις πόρτες 25 για το mail και την 119 για τα news, όσα φυσικά μας άφηναν, γιατί είναι γνωστό ότι τα news είναι ελεύθερα για τους συνδρομητές τους και μόνο.

Μια και το εγχείρημα, όπως είπα και παραπάνω, παρουσίαζει πολύ ενδιαφέρον, το άρθρο αυτό δε θα δημοσιευτεί αυτό το μήνα, αλλα τον επόμενο. Μέχρι τότε, θα ξαναστείλουμε το mail σε όσους δεν απάντησαν, για μια ακόμα ευκαιρία. Στο επόμενο τεύχος λοιπόν, θα υπάρχει και μια πλήρης στατιστική ανάλυση, με ποσοστά και αριθμούς.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους admin που απάντησαν, και να τους ζητήσω συγνώμη που δε δημοσιεύεται σε αυτό το τεύχος ελπίζοντας στην κατανόησή τους.

Καλή ανάγνωση, και περάστε μια βόλτα από τη σελίδα της ψηφοφορίας, ώστε να μας βοηθήσετε να εξαγάγουμε συμπεράσματα για το πώς θέλετε το magaz σας! Η ψηφοφορία αυτού του μήνα αναφέρεται στο πόσο και γιατί χρησιμοποιείτε linux


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!