Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Editorial

Παπαδογιαννάκης Βαγγέλης
Οκτώβριος 2000

Καλώς ορίσατε στο Magaz... Επίσιμη ονομασία τεύχους, ``Η επιστροφή των απολωλότων''

Καλωσήρθατε στο magaz Οκτωβρίου του 2000. Λοιπόν, οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε γιατί αυτός ο τίτλος! Επίσημα λοιπόν, αυτό πρέπει να είναι το πιο καθυστερημένο magaz στην ιστορία, μια και με την πάρτη μου ισχύει αυτό που λένε τα στρατευμένα νιάτα... ΕΧΩ ΠΗΞΕΙ!. Μια όμως και τα προσωπικά μου, προφανώς και δικαιολογημένα, δε σας ενδιαφέρουν, ας προχωρήσουμε στην ύλη του μήνα αυτού.

Αρχίζοντας αυτόν το μήνα, ας διορθώσουμε τα ``κακώς κείμενα'' του προηγούμενου τεύχους. Στο προηγούμενο τεύχος λοιπόν, φιλοξενήθηκε ένα άρθρο από τον Θέμη Παπασσιλέκα με τίτλο Ο υπέροχος κόσμος του Linux 2.4. Για αυτό το άρθρο από δική μου παράλειψη, δεν αναφέρθηκε ο πραγματικός αρθρογράφος. Αυτό συνέβη διότι.. δεν τον ήξερα και απλά ``έβαλα'' το άρθρο.

Όπως καταλαβαίνετε, η ευθύνη βαραίνει εμένα και μόνο αποκλειστικά.

Μετά από την (πολύ σωστή) επισήμανση του (ουσιαστικά) μεταφραστή ( Θέμη Παπασσιλέκα) λοιπόν, να πούμε σε αυτό το τεύχος (κάλιο αργά παρά ποτέ) ότι το άρ8ρο γράφτηκε από τον Joe Pranevich για το γνωστό LinuxToday και την τελευταία του έκδοση, μπορείτε να βρείτε εδώ. Την ειλικρινή μου συγνώμη για την παράλειψη.

Καλωσορίζουμε ξανά ένα άρθρο από τον Παπακώστα Ευρυπίδη, συνέχεια του άρθρου του περί καλής συμπεριφοράς των linuxάδων που δημοσιεύτηκε στο τεύχος 24. Ένας αρθρογράφος, που μετά από πολύ-πολύ καιρό απραξίας (όσον αφορά στο magaz) επιστρέφει πολλά υποσχόμενος και... γεμάτος άρθρα. Τώρα θα μου πείτε...``Κοίτα ποιός μιλάει για απραξία...''. Και το κακό είναι ότι θα έχετε δίκιο! Τέλος πάντων, το άρθρο του μπορείτε να το βρείτε εδώ

Και για να κάνουμε το συγκεκριμένο αυτό τεύχος πιο ``οικογενειακό'', ε, φιλοξενούμε και ένα άρθρο από την Βούλα Σανιδά. Οι παλιοί θα το υμνήσουν, οι νέοι θα το μισήσουν... μόνο στην αρχή. Πρόκειται για ένα άρθρο για τον πιο διαδεδομένο, πιο στυλάτο editor, που ταυτόχρονα έχει και το πιο φανατικό κοινό! Δεν πρόκειται για άλλον από τον vi. Δείτε το οπωσδήποτε!

Όλοι, όταν πρωτοασχοληθήκαμε με το linux, είχαμε την απορία τι στο καλό είναι αυτό το /proc directory που υπάρχει στο δίσκο μας. Άσε που εκεί μέσα υπάρχει και το μ-ε-γ-α-λ-ύ-τ-ε-ρ-ο αρχείο του filesystem (What could that file be? Can I delete it?)! Αν και (μερικοί) λύσαμε τελικά αυτήν την απορία, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που σίγουρα δεν ξέρουμε! Ε λοιπόν, αυτό το άρθρο που περιγράφει το proc filesystem από τον Πρατικάκη Πολύβιο με μια ``ξεχωριστή'' νότα περιεχομένου, θα μας κάνει να... θέλουμε και άλλα!!! (εγώ τουλάχιστον, μόλις το διάβασα, έτρεξα και διάβασα το linux kernel module programmers guide. Το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ

Συνέχεια του άρθρου του προηγούμενου μήνα από τον Μιχάλη Καμπριάνη που μας έγραψε για το πώς να στήσουμε ένα linux μηχανάκι from the scrach!. Εγώ πάντως που το δοκίμασα, τώρα έχω γεμίσει ένα δίσκο με... images!!! Φυσικά και αστειεύομαι, και μπράβο στο Μιχάλη για το πολύ καλό πραγματικά άρθρο. Μπορεί οι νέοι μας να μην το εκτιμήσουν και πολύ (καθόλου θα ήταν ακριβέστερο) αλλά όλοι οι υπόλοιποι το απολαύσαμε!

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν, και σας υπόσχομαι ότι δε θα ξαναργήσω να βγάλω τεύχος! Θα φροντίσω, αν πνίγομαι τόσο πολύ, να λέω στον παλιό αρχισυντάκτη, τον Μιχάλη Καμπριάνη, τον οποίο και ευχαριστώ που πάντα με βοηθάει, να το ανεβάζει!

Για το magaz Παπαδογιαννάκης Βαγγέλης.


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!