Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Περιεχόμενα

1. Forking

Από εδώ και πέρα, αποφασίζουμε τι ακριβώς ανάγκες θα εξυπηρετεί το μηχάνημά μας.
Αν το μηχάνημα το «χτίζουμε» για (π.χ.) stand-alone workstations φοιτητών σε Πανεπιστήμιο που θα μπαίνουν Internet, θα θέλουν mail, browser, editor και λοιπά παρόμοια προγράμματα, δεν χρειάζεται να του βάλουμε καθόλου servers και απλά θα εγκαταστήσουμε (αν τίθεται τέτοια απαίτηση για την χρήση του workstation) τα X-windows. Μπορούμε να μην σηκώνουμε καν το inetd για παράδειγμα, και ούτε κουβέντα για Apache, sendmail, postgres/mysql, squid και λοιπά καλούδια που μας βάζουν συνήθως οι distributions.
Αν το μηχάνημα το «χτίζουμε» για να εξυπηρετεί συγκεκριμένο service (π.χ. θα γίνει mail server) τότε απλά του εγκαθιστούμε το αντίστοιχο service και ένα πρόγραμμα για remote access. Σε όλες τις περιπτώσεις, για remote access προτιμώ το ssh έναντι των παραδοσιακών telnet/ftp. Δεν συζητάμε καθόλου βέβαια για r-tools εκτός αν πρόκειται το μηχάνημα να είναι backup-server (το rmt χρειάζεται rshd). Δημιουργούμε τα αντίστοιχα scripts για να σηκώνονται και να σταματάνε τα σχετικά services, κατά τα παραδείγματα του Gerard.
Αν μιλάμε για περίπτωση «τυπικού» server που θα εξυπηρετεί web, mail, dns, μία (τουλάχιστον) βάση, ίσως news, ότι σκεφτούμε δηλαδή (κλασικά παραδείγματα τέτοιων μηχανημάτων είναι ο tux.hellug.gr και το igloo.linux.gr, τα μηχανήματα του συλλόγου), τότε ξεκινάμε και εγκαθιστούμε όλα τα services, πολλά extra-libs, φτιάχνουμε όλα τα scripts για startup-shutdown, ίσως ακόμα και να πρέπει να φτιάξουμε (επιτέλους;) και κάποιο inetd.conf για να ξεκινάμε τον inetd (ανάλογα με τις απαιτήσεις πάλι), σίγουρα κάποιο cron, θα αυτοματοποιήσουμε κάποιες εργασίες... Πολλή δουλειά.
Τέλος, μπορεί να θέλουμε να φτιάξουμε ένα πλήρες development μηχάνημα, το οποίο όπως το εννοώ εγώ είναι ένας συνδυασμός της πρώτης και τελευταίας από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις. Δηλαδή πολλούς servers (που θα «σηκώνουμε» κατ' επιλογή όποιον/όποιους χρειαζόμαστε για να κάνουμε τους ελέγχους μας) και τα X-windows με τα αντίστοιχα προγράμματα για ppp, internet, writing-tools κλπ, ότι δίνει δηλαδή ένα distribution. (τόση δουλειά για να ξαναφτάσουμε εκεί που ξεκινήσαμε!!! :-)

Εγώ εδώ θα ασχοληθώ με τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, μια και είναι αυτές ακριβώς με τις οποίες ασχολήθηκα.

Επόμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!