Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Editorial

Βαγγέλης Παπαδογιαννάκης
Νοέμβριος 2000

Μάγκας εν όψη!

Καλώς ήρθατε στο magaz Νοεμβρίου!

Το τι γίνεται στο περιοδικό μας είναι πρωτοφανές. Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι επισκέψεις πληθαίνουν, πράγμα που πάει να πει οτι όλο και περισσότεροι φίλοι του linux μας επισκέπτονται καθημερινά

Αυτό με τη σειρά του πάει να πει ότι οι ευθύνες μας για σωστή και συνεχή ενημέρωση αυξάνονται. To Magaz έχει ξεφύγει πλέον από τη φάση που ήταν ένα απλό ezine, φτιαγμένο από linuxάδες που σκοπό είχαν να κάνουν το κέφι τους και να βοηθήσουν την κοινότητα. Έχει πλέον εξελιχθεί σαν η πηγή που (περισσότερο αλλά όχι μόνο) οι νέοι χρήστες linux αναζητούν λύσεις και προτάσεις που θα τους βοηθήσουν.

Πρέπει το magaz να αλλάξει μορφή, και αυτό είναι το κύριο μέλημά μου αυτή τη στιγμή. Ένα πειραματικό magaz οργανώνεται, και θα είναι έτοιμο σε περίπου δύο μήνες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι το look θα είναι πολύ πιο καλαίσθητο, και η εργονομία θα είναι από τα σημεία που θα δοθεί πολύ προσοχή. Θέλουμε το magaz να γίνει ένα μέρος στο οποίο θα μπορείτε άνετα να ψάξετε και να βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Τα άρθρα θα είναι χωρισμένα και κατηγοριοποιημένα σε ενότητες, με το καθένα από αυτά να έχει κάποιες λέξεις κλειδιά που θα βοηθούν στην αναζήτηση και τη θεματική κατηγοριοποίηση τους. Θα μπορείτε να ψηφίζετε για το κάθε άρθρο ξεχωριστά, και να βρείτε παρόμοια άρθρα. Οι αρθρογράφοι (επιτέλους) θα καταχωρηθούν και θα μπορείτε να δείτε όλα τα άρθρα που έχει γράψει κάποιος συγκεκριμένος αρθρογράφος.

Θα μπορείτε να γράφετε τις παρατηρήσεις σας για ένα άρθρο, και να κρίνετε αν είναι βοηθητικό, να συμπληρώνετε, και να βοηθάτε προς μια περισσότερο ``ολοκληρωμένη'' εικόνα ενός θέματος.

Θα μπορείτε να δείτε μια "printer friendly" έκδοση του κάθε άρθρου ώστε να μπορείτε να το τυπώσετε και επίσης να το κατεβάσετε σε ότι μορφή μπορεί να υποστηριχτεί από την sgml. Πρακτικά όλες δηλαδή :).

Εκτός αυτού, το περιοδικό θα μπορεί να ανανεώνεται συχνότερα, και όχι πλέον κάθε μήνα. Με αυτό τον τρόπο θα ξεφύγουμε από τα ``περιθώρια'' του ημερολογιακού μήνα, και σταδιακά (πράγμα που νομίζω ότι τελικά θα πάρει πολύ καιρό αλλά κάποτε θα γίνει) θα προχωρήσουμε σε ένα magaz που θα έχει νέα και άρθρα (όλα φυσικά γύρω από το linux) που θα ανανεώνονται ακόμα και καθημερινά (άρθρα να υπάρχουν!). Θα δημιουργηθεί μια mailing list όπου θα μπορείτε να γράφεστε και να λαμβάνετε email κάθε φορά που θα ανανεώνεται το magaz. Έτσι, όσοι ενδιαφέρονται, θα μπορούν να έχουν μια συνεχή επαφή με τα νέα της Ελληνικής κοινότητας linux.

Πληροφοριακά, το νέο magaz θα χτιστεί σε PHP4 και MySQL, και (φυσικά) όλος ο κώδικας θα είναι GPLed.

Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να γίνει χωρίς τη βοήθεια από εσάς, όποιοι και αν είσαστε. Πως μπορείτε να βοηθήσετε;

  • Στέλνοντας άρθρα προς δημοσίευση. Το θέμα είναι ελεύθερο, αν και καλό θα ήταν να υπάρχει μια συνεννόηση για να αποφεύγονται καταστάσεις όπου πχ δύο άτομα να γράφουν άρθρο για το ίδιο θέμα. Περισσότερες πληροφορίες για το πως να βοηθήσετε μπορείτε να πάρετε στέλνοντας mail στον αρχισυντάκτη του περιοδικού. Να σας υπενθυμίσω εδώ, ότι το magaz είναι το περιοδικό ΟΛΗΣ της κοινότητας Linuxάδων της Ελλάδος, και όχι δικό μου ή του Καμπριάνη ή του Μαυρογιαννόπουλου ή του Παπακώστα ή της Σανίδα ή ... είναι ΟΛΩΝ μας!
  • Στέλνοντας προτάσεις για τη μορφή και το περιεχόμενο του νέου magaz. Τι θα θέλατε να δείτε; Τι θα θέλατε να υπάρχει; Τι ΔΕΝ θα θέλατε να δείτε;
  • Στέλνοντας παρατηρήσεις για τη μορφή και την εργονομία του νέου magaz.
  • Στέλνοντας χρήματα για να αγοράσω επιτέλους αυτή την Porsche (αστειεύομαι).
  • Ψηφίζοντας αυτό το μήνα.

Αυτά περί της επερχόμενης αλλαγής. Ας προχωρήσουμε στα θέματα του μήνα...

  • Xbasic συνέχεια... Πολύ καλό sequence από τον Κώστα Τσακάλογλου. Διαβάστε το...
  • linux VS windows... Από τον Ευριπήδη Παπακώστα. Πολυσηζητημένο; Ίσως. Απλά, μερικές φορές, είναι πολύ δύσκολο να δούμε τα πράγματα όπως είναι, δηλαδή ``ΑΠΛΑ''. Για περάστεεεεε.
  • Ρυθμίσεις... Πως να γράψω ένα CD με το linuxι μου; Ένα κατανοητό και συνάμα βοηθητικό άρθρο από τον Νίκο Αποστολάκη. Επιτέλους, θα χρησιμοποιήσετε το CDR σας, για το λόγο για τον οποίο το αγοράσατε! Να καλωσορίσουμε το Νίκο τον Αποστολάκη στην παρέα του Magaz, και ας ελπίσουμε να μας ξαναγράψει... (άρθρο, μην αρπάζεστε)
  • Κρυπτογράφηση. Τιιιιι συμβαίνει με αυτό το θέμα; Τι είναι το passwd; Γιατί υπάρχει αυτό το shadow; Μας στοιχειώσανε το μηχάνημα οι σκιές; Ένα πολύ κατατοπιστικό άρθρο από τον Νίκο Μαυρογιαννόπουλο, τον αιώνιο μπάκουρο :)
Μην ξεχάσετε να ψηφίσετε!!!. Μόνο ψηφίζοντας θα μας βοηθήσετε να σας προσφέρουμε αυτά που πραγματικά θέλετε στο νέο magaz που έρχεται...

Valid HTML 4.01!   Valid CSS!