Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

3. H Εμπορική Πλευρά

Κατηγορηματικά μπορούμε να πούμε πως αυτή τη στιγμή, το Linux κάθε άλλο παρά πρωταγωνιστεί στις δραστηριότητες των περισσοτέρων εταιριών. Με την ίδια βεβαιότητα πάντως μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο αριθμός των εταιριών που βλέπουν πλέον με άλλο μάτι το λειτουργικό αυτό δεν είναι αμελητέος (ειδικά σε σύγκριση με το παρελθόν).

Ολοένα και περισσότερες εταιρίες αρχίζουν να ασχολούνται συστηματικά με τον χώρο του Linux, καθώς σιγά σιγά αρχίζουν να βλέπουν να αποτελεί ένα υπολογίσιμο μέρος της πίτας της αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρουμε εταιρίες όπως η Step στον Πειραιά, τα Μακεδονικά Περιφερειακά και την ΥΕΠ (Υπηρεσίες Εφαρμοσμένης Πληροφορικής) στην Θεσ/κη που ήδη προσφέρουν Η/Υ με προεγκατεστημένο Linux.

Στον χώρο της τεχνικής υποστήριξης, οι πατροπαράδοτα μεγάλες εταιρίες, όπως η Compaq και η HP, έχουν (ή προσπαθούν) να αλλάξουν την πολιτική τους και να ακολουθήσουν τη γραμμή που υπαγορεύει η μητρική εταιρεία (τεχνική υποστήριξη σε Linux αλλά και πώληση). Από όσο είμαστε ενήμεροι, υπάρχουν σκέψεις από μεγάλες ελληνικές εταιρίες για κυκλοφορία σειρών Η/Υ με προεγκατεστημένο Linux και από τις αλυσίδες λιανικής διάθεσης που διαθέτουν.

Επίσης, όπως εδώ και καιρό συμβαίνει στο εξωτερικό, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που το στηρίζουν επενδύοντας σε μακροπρόθεσμα έμμεσα oφέλη από αυτήν την κίνηση. Έτσι, δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν βοηθήσει ενεργά την ελληνική Linux κοινότητα με διάφορους τρόπους.

Η Forthnet, για παράδειγμα, χορηγεί στον σύλλογο HELLUG τη γραμμή που εξυπηρετεί το www.hellug.gr, η Internet Hellas το www.linux.gr (και παλαιότερα η HOL), η ΕΕΧΙ έχει επίσης προσφερθεί να βοηθήσει αναλόγως όπου χρειαστεί.

Κάποιοι άλλοι όπως τα Μακεδονικά Περιφερειακά και η SYSWARE, έχουν δωρίσει τους απολύτως αναγκαίους servers, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις εταιριών που έχουν εμπλακεί προάγοντας το Linux, χωρίς καν να άπτεται των δραστηριοτήτων τους (όπως π.χ. η Modus Vivendi που ανέλαβε την διακόσμηση και τα έξοδα του περιπτέρου στην INFOSYSTEM 99).

Μιλήσαμε με μερικούς αντιπροσώπους των χαρακτηριστικότερων κατηγοριών εταιριών που στις εμπορικές τους δραστηριότητες ήδη περιλαμβάνουν το Linux.

3.1 Providers - Ένωση Ελλήνων Χρηστών Internet (EEXI)

Ο κ. Αλέξης Κουλουμπής υπεύθυνος για την διαχείριση του δικτύου της ΕΕΧΙ μας αναφέρει:

"Η EEXI είναι μια Ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της, το δίκτυο της βασίζεται εξ'ολοκλήρου πάνω σε Linux.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε λαμβάνοντας υπόψιν την σταθερότητα που επιδείκνυε το εν λόγω λειτουργικό σύστημα, την εμπειρία των system administrators με αυτό, την πληθώρα εφαρμογών που υπήρχαν διαθέσιμες στο δίκτυο καθώς και το ανύπαρκτο κόστος αρχικής κτήσης του λογισμικού.

Σημαντικό ήταν για εμάς επίσης το γεγονός πως δεν ήμασταν αποκομμένοι από τους *προμηθευτές* του λογισμικού. Αυτοί καθώς γνωρίζετε δεν είναι άλλοι από την Linux κοινότητα, κοινοί άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να έρθουμε άμεσα σε επαφή και να συνεργαστούμε για να διορθώσουμε οποιαδήποτε προβλήματα.

Από την άλλη, η προσφορά του κώδικα των εφαρμογών, κάνει το customization πολύ πιο εύκολο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από το 1993 μέχρι σήμερα, υπάρχουν Linux μηχανήματα που παραμένουν σε λειτουργία, με συνεχείς on-line αναβαθμίσεις, επιδεικνύοντας άψογη συμπεριφορά.

Η ΕΕΧΙ εξυπηρετεί άνω των 2000 μελών, προσφέροντας τους όλες τις συνήθεις διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και δυνατότητα χρήσης unix shell.

Μέσα στις δραστηριότητές μας συμπεριλαμβάνονται και Linux specific σεμινάρια σε ιδιώτες και οργανισμούς, καθώς και συνεργασίες με το HELLUG στον οποίο μερικοί από μας τυγχάνουν και ενεργά μέλη"

3.2 Προεγκατεστημένα Linux - ΥΕΠ και Μακεδονικά Περιφερειακά

"Διαπιστώνουμε καθημερινά, ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα του Linux και προχωράει βαθμιαία στην εφαρμογή του. Αναμένουμε όμως αντίστοιχη ανταπόκριση και από τους Home users. Οι μέχρι τώρα δραστηριότητές μας, όσον αφορά τον χώρο του Linux, μπορούν να συνοψιστούν στα εξής:

Αντιπροσωπεύουμε την διανομή SuSE και παρέχουμε δωρεάν τηλεφωνική υποστήριξη εγκατάστασης για 60 ημέρες (μόνο για την τρέχουσα έκδοση).

Τα "Μακεδονικά Περιφερειακά" με την συνεργασία μας παράγουν την σειρά υπολογιστών XpePPer με λειτουργικό σύστημα Linux (SuSE).

Από την εταιρεία μας ζητείται συνήθως η προμήθεια και εγκατάσταση file και print servers καθώς επίσης FAX servers, DNS, proxy κλπ.

Αντιπροσωπεύουμε στην Ελλάδα το εξελληνισμένο λογισμικό διαχείρισης νοσοκομειακών εργαστηρίων της γερμανικής εταιρείας IMP. Το λογισμικό αυτό τρέχει σε Linux με αρχιτεκτονική client/server.

Το Υπουργείο Παιδείας σε πρόσφατο μεγάλο διαγωνισμό για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων Πληροφορικής και Φυσικής ζήτησε οι προσφορές να περιλαμβάνουν εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα πλην των Windows και Linux. Η InfoQuest συμμετείχε σ' αυτόν τον διαγωνισμό συνεργαζόμενη μαζί μας στο μέρος που σχετίζεται με το Linux.

Στη συνεισφορά μας για την προώθηση του Linux μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται μια σειρά ολιγόλεπτων δυστυχώς παρουσιάσεων στην εκπομπή PCTV της ΕΤ3 καθώς και η προβολή μέσω του δικτυακού τόπου μας www.suse.gr. Επίσης προσπαθούμε να βοηθάμε την εξάπλωση του λειτουργικού αυτού, με όποιον τρόπο μπορούμε. Χαρακτηριστικά αναφέρω την αρμονική μας συνεργασία με το HELLUG, το οποίο τόσο εμείς όσο και τα Μακεδονικά Περιφερειακά έχουμε ενισχύσει κατά καιρούς, χορηγώντας διανομές Linux και Η/Υ σε εκθέσεις όπως η INFOSYSTEM και διάφορα happenings που διοργανώθηκαν."

Γ. Παπαδόπουλος

Υπηρεσίες Εφαρμοσμένης Πληροφορικής

Δωδεκανήσου 61, 551 31 Θεσσαλονίκη

Τηλ: 031-424512, FAX: 031-417537

3.3 Πώληση και Υποστήριξη Συστημάτων. Step Computers

"Η Step δημιουργήθηκε στα τέλη του 1994 με αντικείμενο την πώληση και συντήρηση εξοπλισμού Η/Υ και την παροχή ολοκληρωμένων λύσεων LAN στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έδρα μας είναι στον Πειραιά και δραστηριοποιούμαστε σε ολόκληρη την Αττική.

Από τα μέσα του 1996 πειραματιστήκαμε με το Linux και αρκετά αργότερα ξεκινήσαμε μια συνεργασία με την SuSE, της οποίας αποτελέσαμε τον αρχικό distributor στην Ελλάδα.

Η εταιρία μας έχει πλέον μεγάλη εμπειρία στο Linux και στις εφαρμογές του στον επιχειρηματικό χώρο. Αρκετοί από τους πελάτες μας βασίζονται σε αυτό για τις καθημερινές τους ανάγκες, σε επίπεδο server βέβαια ακόμα.

Έχουμε συνεργαστεί με το HELLUG για τον εξελληνισμό της διανομής SuSE Linux, και έχουμε στηρίξει σε αρκετές περιστάσεις, με παροχή υλικού, διανομών και άλλες χορηγίες τις προσπάθειες του συλλόγου.

Η ίδια η εταιρία μας καλύπτει τις δικτυακές της ανάγκες βασισμένη σε σύστημα Linux και την τεχνογνωσία που αποκομμίζουμε από αυτό, θα προσπαθήσουμε να την περάσουμε και στην αγορά σε συστήματα που θα παρέχουμε. Μια τέτοια συνεργασία με μεγάλη εταιρία πληροφορικής είναι σε εξέλιξη.

Έχουμε συνεργαστεί με το HELLUG για τον εξελληνισμό της διανομής SuSE Linux, και έχουμε στηρίξει σε αρκετές περιστάσεις, με παροχή υλικού, διανομών και άλλες χορηγίες τις προσπάθειες του συλλόγου.

Επειδή πιστεύουμε πως η ενίσχυση της Linux κοινότητας έμμεσα ή άμεσα ωφελεί και τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες, προσπαθούμε να προσφέρουμε και στον χώρο αυτό. Στα σχέδια μας συμπεριλαμβάνεται η συγγραφή εγχειριδίου για Linux για τον άπειρο χρήστη με σκοπό να τον ενημερώσει για τις ιδιαιτερότητες των διάφορων διανομών Linux. "

Γιώργος Παπαμιχελάκης

Step Computers

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!