Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Editorial

Παπαδογιαννάκης Βαγγέλης
Μάιος 2001

Καλώς ήρθατε στο magaz.

Ενα editorial διαφορετικό από τα άλλα.

Αυτό το editorial δεν θα σας πει ποια άρθρα φιλοξενούμε αυτό το μήνα, ούτε θα σας προτρέψει να ψηφίσετε σε μια ψηφοφορία. Θα σχολιάσω (όπως το βλέπω εγω) το περιοδικό μας και μερικά πράγματα για το linux ξεχωριστά. Θα μπορούσε να είναι ένα ξεχωριστό άρθρο, αλλά καλά είναι και εδώ, το κάνει πιο επίσημο.

Άλλο ένα καθυστερημένο magaz λοιπόν. Δεν θα προσπαθήσω να δικαιολογηθώ για αυτήν την καθυστέρηση, το ξέρω άλλωστε ότι πολλές ευθύνες βαραίνουν και εμένα.

Το θέμα είναι ότι κάτι φαίνεται να μην πάει καλά. Τι όμως είναι αυτό, και πώς μπορούμε να το καταπολεμήσουμε, ώστε να μην παίρνω email διαμαρτυρίας για το πότε θα βγεί το περιοδικό; Και η αλήθεια είναι ότι δεν με πτοούν τα email διαμαρτυρίας. Αυτό που με στεναχωρεί όμως είναι ότι λαμβάνω και πολλά emails με συγχαρητήρια και προτροπές για να συνεχίσουμε την καλή δουλειά που κάνουμε κ.λπ. Θα απορήσετε γιατί με στεναχωρεί αυτό. Η απάντηση είναι απλή: επειδή βλέπω ότι δεν είμαστε πια σε θέση να ακολουθήσουμε την ολοένα αυξανόμενη κίνηση των χρηστών υπολογιστών προς το linux.

Και εξηγούμαι:
Είμαστε 5-6 άτομα. Το κάθε περιοδικό απαιτεί 4 άρθρα τουλάχιστον. Αν λοιπόν από αυτά τα 6 άτομα ο ένας δεν μπορέσει ένα μήνα να γράψει άρθρο και αν άλλος ένας δεν ξέρει τι να γράψει - μια και ο καθένας την ειδικότητά του μερικές φορές την έχει καλύψει και η θεματολογία του πλεον έχει παρουσιαστεί εξολοκλήρου - τότε πρέπει οι άλλοι να δουλέψουν πυρετωδώς για να βγάλουν ένα περιοδικό για όλους.

Μέχρι πότε; Πόσο πιστεύετε ότι μπορεί να κρατήσει αυτό;

Πόσο δηλαδή κάποιοι θα σηκώνουν όλο το βάρος πάνω τους;

Ξέρω, όλα αυτά είναι χιλιοειπωμένα και στο παρελθόν και η ανταπόκριση ήταν μηδαμινή και τότε. Γιατί τα γράφω λοιπόν; Η απάντηση είναι απλή: επειδή πιστεύω ότι κάποιοι, έστω και λίγοι, μπορούν (και θέλουν) να βοηθήσουν. Δεν είναι ανάγκη τα άρθρα τους να είναι πλήρη από τεχνικής πλευράς.

Δεν είναι ανάγκη να δουλεύουν και να έχουν φοβερή πείρα, για να γράψουν ένα άρθρο. Δεν είναι ανάγκη να ξέρουν τίποτα παραπάνω από το θέμα για το οποίο θα γράψουν. Τι θα πει αυτό; Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι κάποιος πάει να στήσει την κάρτα ήχου του, τη SB Live!. Γιατί όσο την στήνει να μη γράψει ένα άρθρο με το οποίο να εξηγεί τι έκανε και δεν πέτυχε, τι έκανε λάθος, τι χρειάστηκε να προσθέσει για να δουλέψει, από που κατέβασε τι κ.λπ.;

Άλλο παράδειγμα: Κάποιος έστησε ένα δικτυάκι στο σπίτι του και χρησιμοποίησε linux, για να μοιράζει internet και samba, για file sharing. Γιατί να μη γράψει και αυτός ένα άρθρο, εξηγώντας πώς το έκανε;

Όπως βλέπετε, δεν είναι ανάγκη να γράφουμε εξειδικευμένα άρθρα. Oι αναγνώστες μας είναι ως επί το πλείστον νέοι. Δεν λέω να μην υπάρχουν τεχνικά άρθρα φυσικά, αλλά αυτά θα είναι το κερασάκι στην τούρτα.

Πού απευθύνομαι; Σε όλους αυτούς που έχουν χρόνο, σε όλους τους φοιτητές που μπορούν να κρατήσουν το περιοδικό ζωντανό. Είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε άτομα που εργάζονται 8 με 10 ώρες τη μέρα. Είναι λογικό το ότι νέο αίμα πρέπει να κυλίσει. Είναι βασική η βοήθειά σας, μην την αρνιέστε. Χωρίς όλους εσάς, εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε. Μη φοβάστε ότι θα είσαστε λάθος. `Ολοι είμαστε, λίγο ή πολύ. Η πορεία προς την επιτυχία δεν καθορίζεται από τα 5-6 άτομα τακτικούς αρθρογράφους. Καθορίζεται από το σύνολο των Linuxάδων της χώρας μας.

Αν θέλετε να βοηθήσετε, και δεν ξέρετε πώς, στείλτε ένα email σε εμένα να σας πω λεπτομέρειες. Μη διαβάζετε αυτήν τη γραμμή και μέσα σας λέτε ``σιγά μωρέ, ωχ αδερφέ'' και άλλα χαριτωμένα.

Και κάτι τελευταίο και κλείνω αυτόν τον τομέα.
Το περιοδικό δεν είναι του hellug. Είναι δικό σας. Μπορεί ο hellug να το φιλοξενεί, αλλά είναι δικό σας! `Ολων εσάς που το διαβάζετε κάθε μήνα! Για μια φορά μην το διαβάσετε απλά, βοηθήστε το!

Θα ήθελα, ακόμα, να σχολιάσω το linux γενικότερα, παίρνοντας ως αφορμή την ολοένα αυξανόμενη αναλογία του noise/signal στην Linux Greek Users.

Η έννοια που πρέπει να καταλάβουν όλοι γύρω από το linux , κατά τη δική μου άποψη, δεν είναι ότι είναι τσάμπα (δωρεάν). Δωρεάν προγράμματα υπάρχουν πολλά. Τσάμπα. Δεν τα πληρώνεις. Δεν είσαι αναγκασμένος να τα πληρώσεις για να τα χρησιμοποιήσεις. Και στα windows υπάρχουν τσάμπα προγράμματα (IE, outlook express, realdownload, κα). Το θέμα είναι ο κώδικας.

Είναι η ελευθερία που σου παρέχει να ΔΕΙΣ πώς αυτό το πρόγραμμα κάνει αυτό που κάνει. Να σιγουρευτείς ότι δεν έχει ένα backdoor, ούτε στέλνει τα στοιχεία σου σε έναν κεντρικό server και φακελώνεσαι κανονικά και με το νόμο. `Ολοι έχουν ακούσει για τα περίφημα ``τσάμπα'' προγράμματα που στέλνουν σε ένα server τα αρχεία που κατεβάζεις, τις σελίδες που επισκέπτεσαι, το όνομα και το επώνυμό σου. Η πιο τρανή απόδειξη είναι το RealDownload και όλα τα προγράμματα της ABE (ναι, και το CuteFTP που όλοι χρησιμοποιείτε).
Σας παραπέμπω στις εξής σελίδες:

http://www.donkboy.com/html/brother.htm
http://grc.com/downloaders.htm

όπου μπορείτε να δείτε πώς οι κύριοι που βγάζουν ``τσάμπα'' προγράμματα σας φακελώνουν κανονικά, τόσο εσάς όσο και τις προτιμήσεις σας, τις σελίδες που επισκέπτεστε, όλα.

Κάτι τέτοιο με προγράμματα του linux είναι απίθανο (αδύνατο) να συμβεί, μια και η συντριπτική πλειοψηφία είναι OPEN SOURCE, (παρέχεται και ο κώδικας). Αν κάποιος αντιληφθεί κάτι τέτοιο, είναι θέμα ωρών να διορθωθεί το πρόβλημα και να κατέβει αυτό το πρόγραμμα από οπουδήποτε υπάρχει.

Αυτό είναι το καλό του linux. `Οχι ότι είναι ``τσάμπα''.

Μαζί, φυσικά, έρχονται και κάτι άλλα, που λίγοι τα εκτιμούν. Είναι η δημιουργία (και τήρηση) των standards (έχετε δοκιμάσει reverse DNS se NT;). Είναι ότι άν βρεθεί τρύπα ασφαλείας, σε μία ώρα έχει φτιαχτεί. Είναι ότι η βελτίωση είναι ραγδαία, ακόμα και στο επίπεδο του desktop, που ενδιαφέρει τους περισσότερους (νέους) χρήστες (σας θυμίζω την περίπτωση του ``πολυσυζητημένου'' benchmark win2K-Linux, όπου υπήρχε ένα λάθος στο TCP stack του πυρήνα. Φτιάχτηκε σε λιγότερο από 1 ώρα).

Είναι όλα αυτά που κάνουν το λειτουργικό μας ξεχωριστό. Είναι όλα αυτά που μας κάνουνε να λατρέυουμε το linux. Και συγχωρέστε μας, αν καμιά φορά είμαστε απότομοι, είναι όμως *σκληρό* να βλέπεις πόσοι πολλοί δεν κάνουν το βασικότερο, να διαβάσουν το help. Απαιτούν κάτι έτοιμο, κάτι μασημένο. Αυτούς δεν τους θέλουμε. Θέλουμε σκεπτόμενα άτομα, θέλουμε άτομα ενεργά και όχι παράσιτα. Θέλουμε βοήθεια, όπως εμείς προσφέρουμε βοήθεια. Δεν θέλουμε τα script kiddies, τους ετοιματζήδες, δεν θέλουμε τους (και καλά) hackers. Ποιους (και καλά) hackers; Θα σας δώσω ένα παράδειγμα.

Αυτούς που θέλουν να hackέψουν linux servers με το Unicode Bug! Που θέλουν να κατεβάσουν ένα μηχάνημα, για να το λένε αργότερα κομπάζοντας στα φιλαράκια τους, αλλά ούτε καν κάνουν τον κόπο να δούνε τι λειτουργικό τρέχει! Υπάρχουν web servers, που δέχονται γύρω στις 20 επιθέσεις τη μέρα, και οι 18 είναι με χρήση του Unicode Bug, bugs του FrontPage και bugs του IIS (και των samples αυτού). Αν αυτοί δεν είναι παιδάκια που θέλουν να κάνουν το κομμάτι τους, τι είναι;

Αυτά είχα να πω, να ξανατονίσω όμως ότι είναι προσωπικές μου απόψεις, και δεν έχουν καμία σχέση με το magaz ή το hellug γενικότερα. Οποιοδήποτε flame/αντίρρηση/παρατηρήσεις/συγχαρίκια/email με vbscript viruses(!) , στείλτε τα στο papas@hellug.gr. Βεβαιωθείτε μόνο ότι έχετε βάλει charset, αν υπάρχουν ελληνικά, γιατί το procmail μου δεν αστειεύεται (BTW, υπάρχει ένα πολύ καλό άρθρο για το procmail αυτό το μήνα από τον Αποστολάκη Νίκο)

Κλείνοντας, να ζητήσω συγνώμη από τα άτομα που μου έχουν στείλει άρθρο πολύ καιρό αλλά λόγω της έλλειψης ύλης δεν μπορούσα να τα δημοσιεύσω.

Παπαδογιαννάκης Βαγγέλης


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!