Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

2. Το δίκτυο

2.1 Σχηματική παράσταση του δικτύου.

Το παραπάνω σχεδιάγραμμα αντιπροσωπεύει ένα τυπικό δίκτυο, πάνω στο οποίο θα εφαρμόσω όλες τις τεχνικές.

2.2 Ανάλυση του δικτύου

PC1, PC2, PC3 και PC4: Αυτοί είναι κάποιοι σταθμοί εργασίας του δικτύου μας. Οι μετρήσεις μας θα γίνουν από αυτούς. Στο δικό μου δίκτυο είναι περίπου 120 οι υπολογιστές.
WEB SERVER: Είναι ένας server με πραγματική διεύθυνση στο Internet, που σερβίρει τις σελίδες της εταιρείας.
MAIL SERVER: Είναι άλλος ένας server με πραγματική διεύθυνση στο Internet, που ασχολείται με όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα e-mails της εταιρείας.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ROUTER: Μια δικτυακή συσκευή που συνδέει το εσωτερικό μας δίκτυο με το Internet μέσω μιας μισθωμένης γραμμής. Κάνει NAT και εκτελεί και χρέη firewall. Στο δίκτυο μου είναι ένας Cisco router.
INTERNET: Στο δικό μου δίκτυο, η γραμμή σύνδεσης με το Internet είναι 256kbit. Βασικά, δεν έχει καμία σημασία αν έχετε μικρότερη ή μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν. Η ανάγκη των τεχνικών που αναφέρω εφαρμόζονται καλύτερα ανάλογα με το πόσοι υπολογιστές θα μοιραστούν την ταχύτητα. Όσοι περισσότεροι υπολογιστές, τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη για εξοικονόμηση bandwidth, είτε πρόκειται για σύνδεση 33.6kbit, είτε για 1mbit.
PROXY SERVER: Ο proxy server του δικτύου μας, με τον οποίο θα ασχοληθούμε. Προσέξτε ότι έχει δύο κάρτες δικτύου, μία για κάθε δίκτυο που συνδέεται.

2.3 Κοινές παραλλαγές του δικτύου

Η πιο κοινή διαφορά του δικτύου αυτού με άλλα μικρότερα, είναι ο router. Πολλά δίκτυα έχουν ήδη έναν Linux server που κάνει το dialup στο Internet με ISDN. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία σε αυτά τα άρθρα, έχει όμως σημασία το θέμα της ασφάλειας, επειδή ο Linux server είναι αυτός που θα κάνει το NAT και το firewall. Η εγκατάσταση αυτών δεν αφορά αυτό το άρθρο, θεωρώ ότι υπάρχουν ήδη.

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!