Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Περιεχόμενα

1. Εισαγωγή

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επαναλάβω ρήσεις για το Documentation και το sex. Μεγάλα παιδιά είστε, οπότε ξέρετε ότι μεγάλο βάρος στην ποιότητα και την ευχρηστία μιας εφαρμογής, έχει ΚΑΙ η βοήθεια/τεκμηρίωση που την συνοδεύει.

Δυστυχώς αρκετές φορές η βοήθεια ενός προγράμματος παραμελείται από τους προγραμματιστές της. Όλοι μας έχουμε συναντήσει προγράμματα που ενώ ήταν λειτουργικά και μπορούσαν να εκπληρώσουν το σκοπό τους, είχαν ελλιπές ή ακόμα και μηδαμινό documentation.

Ειδικά στον χώρο του ανοιχτού λογισμικού (open source) τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά. Άπειρες επιλογές με περίεργα ονόματα σε γραφικά προγράμματα, ή undocumented παράμετροι σε προγράμματα κονσόλας (command line arguments) είναι καθημερινό φαινόμενο. Δεν μου αρέσει να ενεργοποιώ επιλογές που απλά είδα στο δίκτυο ή άκουσα από φίλους ότι "έτσι λειτουργεί". Οι μέρες του voodoo πρέπει να μείνουν επιτέλους στην ιστορία.

Τώρα θα πούνε μερικοί, "σιγά ρε φίλε! Use the source, Luke!". Μα καλά είμαστε σοβαροί; Είμαστε στο 2000+ και θα πρέπει να ανοίξω τον πηγαίο κώδικα του προγράμματος για να δω τι κάνει;Δεν το δέχομαι αυτό. Καλή εφαρμογή = καλός κώδικας + καλή τεκμηρίωση.

Γράφω λοιπόν αυτό το άρθρο έτσι ώστε όταν τελειώσετε το προγραμματιστικό σας αριστούργημα, με την τέλεια δομημένη εσωτερική αρχιτεκτονική, την ταχύτατη μεταφορά πληροφορίας ανάμεσα στα διάφορα μέρη του, τις βελτιστοποιημένες στο έπακρο εσωτερικές ρουτίνες και τις πολύπλοκες δομές δεδομένων,όταν πιστέψετε ότι έχετε βάλει τάξη στο χάος ;-), όταν νιώσετε ένας μικρός θεός και βιώσετε το θαύμα της δημιουργίας, να μην ξεχάσετε και τον παράγοντα τεκμηρίωση. Επόμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!