Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο 

SAMBA made easy...

Μιχάλης Καμπριάνης, mkabrian@auadec.aua.gr
Φεβρουάριος 1998

Για αυτό το δεύτερο τεύχος του Magaz σας ετοίμασα ένα case study. Πως μπορεί το Linux box που προφανώς έχετε, να επικοινωνήσει με τα Win 95 που έχουν οι συνάδελφοι / φίλοι σας στον ίδιο χώρο (και προφανώς στο ίδιο ethernet).

Ας μην μπερδευτούμε. Αυτό δεν είναι ένα HOW-TO (εξάλλου υπάρχει πολύ documentation για το SAMBA, σε αυτό θα αναφερθώ). Αυτό θέλω να είναι ένα dummy's guide. Όχι, δεν θεωρώ κανένα dummy. Μόνο εμένα που πολλά από αυτά που γράφω με δυσκόλεψαν :-) Μία λύση είναι να στήσετε το πρωτόκολλο TCP/IP και στα Win95. Μετά με τα γνωστά (Telnet, Ftp) μπορείτε να έχετε την ίδια σύνδεση με τα Win95 όπως και με τα άλλα Linux/Unix μηχανήματα. Για να κάνετε όμως mount τους δίσκους τους (και να κάνουν αυτοί mount τους δικούς σας), χρειάζεται NFS. NFS server καθώς και NFS client έχετε στο Linuxακι σας. Τα ίδια προγράμματα για Win95 δεν υπάρχουν παρά μόνο Shareware. Και η χρήση τους προϋποθέτει ρυθμίσεις στα μηχανήματα με Win95. Επειδή όμως εσείς είστε οι ειδήμονες και όχι οι Win95 users, ας δούμε πως μπορείτε να έχετε σύνδεση, χωρίς πολλές παράξενες ρυθμίσεις στα Win95. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε το πρωτόκολλο για Peer-to-Peer σύνδεση που έχουν τα Win95. Αυτό "χρησιμοποιεί" τις λέξεις SMB, NETBeui και NETBIOS. Το τι είναι τι, είναι λίγο μπερδεμένο. Όπως λέει το documentation του Samba, το NETBeui είναι ένα low-level πρωτόκολλο, και το NetBIOS είναι ένα high-level πρωτόκολλο, που μπορεί να δουλέψει είτε πάνω από TCP/IP, ή πάνω από NETBeui, ή ακόμα και πάνω από IPX/SPX. Η υλοποίηση που θα δούμε, χρησιμοποιεί το TCP/IP ως underlaying layer. Το πρόγραμμα που σας δίνει αυτή τη δυνατότητα λέγεται Samba. Οι ρυθμίσεις του είναι εύκολες, αν γίνουν με τη σωστή σειρά. (Εδώ υποθέτουμε ότι έχουν ρυθμιστεί σωστά τα TCP/IP στο Linux και στα Windows 95).

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Χρήστο Ρικούδη, ο οποίος μου έλυσε πολλές απορίες κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης που είχαμε πρόσφατα στην linux-greek-users λίστα. Χρήστο ευχαριστώ, ελπίζω να τα κατάλαβα επιτέλους :-)

1. Στάδια εγκατάστασης...

2. Έλεγχος σωστής λειτουργίας...

3. Χρήση

Επόμενο 

Valid HTML 4.01!   Valid CSS!