Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Περιεχόμενα

1. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

  1. Ακριβή κοστολόγηση της πρόσβασης στο Δίκτυο

    Η ήδη ακριβή (λόγο χρονοχρέωσης) πρόσβαση στη λεωφόρο των πληροφοριών, γίνεται ακόμα πλέον σχεδόν απαγορευτική, όπως φαίνεται και στον πίνακα που ακολουθεί.


    ΚΟΣΤΟΣ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ
    Ώρες αιχμής
    (08:00-23:00)
    Ώρες μη αιχμής
    (23:00-08:00)
    Παλιά τιμολόγια (20μ. * 13δρχ) + ΦΠΑ = 306.8 δραχμές (8μ. * 13δρχ) + ΦΠΑ = 122.72 δραχμές
    Νέα τιμολόγια (60μ. * 6 δρχ) + ΦΠΑ = 424.8 δραχμές (30μ. * 6 δρχ) + ΦΠΑ = 212.4 δραχμές
    Αύξηση 118 δραχμές (38.46%) 89.68 δραχμές (73.08%)

    Την ίδια στιγμή που τα τιμολόγια αυξάνονται, ο ΟΤΕ παρέχει αποκλειστικά στη θυγατρική του επιχείρηση ΟΤΕnet, μέσω των ειδικών ενιαίων αριθμών κλήσης (0965 χχχχχ) μειώσεις στην τιμή πρόσβασης:


    ΚΟΣΤΟΣ 1 ΩΡΑΣ
    Ώρες αιχμής Ώρες μη αιχμής
    Άλλοι φορείς 424.8 δραχμές 212.4 δραχμές
    ΟΤΕnet 283.2 δραχμές 70.8 δραχμές
    Διαφορά 141.6 δραχμές (+50%) 141.6 δραχμές (+200%)

    Επιπρόσθετα στην ΟΤΕnet οι ώρες μη αιχμής επεκτείνονται κατά μία ώρα (ισχύουν μετά τις 22:00 και όχι μετά τις 23:00). Έτσι στο διάστημα 22:00-23:00 η χρέωση σε ΟΤΕnet/άλλους είναι 70.8/424.8 δραχμές αντίστοιχα (+500%).

  2. Επιπτώσεις στον υγιή ανταγωνισμό

    Το γεγονός αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο της τηλεφωνικής πρόσβασης στο Internet, με δραματικές επιπτώσεις στους τομείς

    • του υγιούς ανταγωνισμού,
    • της απασχόλησης εργαζομένων,
    • της πραγματοποίησης επενδύσεων,
    • της δυνατότητας επιλογής των καταναλωτών,
    • της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
    Η δυνατότητα απόκτησης του ειδικού ενιαίου αριθμού κλήσης είναι πιθανό να δοθεί και σε άλλους παροχείς, αλλά εκτός του ότι ο Οργανισμός κωλυσιεργεί (όπως καταγγέλουν και άλλοι μεγάλοι παροχείς) και μάλιστα έχει ήδη τιμωρηθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών με πρόστιμο 80 εκατομμυρίων δραχμών, αυτή η δυνατότητα περιορίζεται μόνο σε μεγάλες εταιρείες (που πληρούν κάποια τεχνικά κριτήρια). Δηλαδή μικρές εταιρείες (όπως για παράδειγμα όλες οι επαρχιακές), ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, ινστιτούτα, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες πρόσβασης στους εργαζόμενούς τους αποκλείονται.

    Οι μικρές εταιρίες απειλούνται άμεσα με κλείσιμο με προφανείς συνέπειες στον τομέα της απασχόλησης, η έρευνα από πανεπιστήμια, τεχνολογικά και ερευνητικά ιδρύματα εμποδίζεται, η τηλε-εργασία καθίσταται απαγορευτική.

  3. Επιπτώσεις στην πληροφόρηση και μόρφωση των πολιτών

    Τα ακριβά τιμολόγια, αποκλείουν από την τηλεφωνική πρόσβαση στο Δίκτυο:

    • τους κατοίκους ημιαστικών και αγροτικών κέντρων, που καλούνται να πληρώνουν υπεραστικές κλήσεις για πρόσβαση στην μεγαλύτερη σύγχρονη πηγή πληροφοριών,
    • τις κοινωνικές τάξεις με χαμηλά εισοδήματα, που δεν έχουν την πολυτέλεια να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για πρόσβαση στο Internet (πρόσβαση 2 ωρών ημερησίως επιβαρύνει το λογαριασμό του ΟΤΕ κατά περίπου 50.976 δραχμές),
    • τους φοιτητές και σπουδαστές, κυρίως αυτούς που φοιτούν μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους και αυτούς που χρησιμοποιούν το Internet ως κύρια πηγή συλλογής πληροφοριών.
    Είναι άδικο αλλά και επικίνδυνο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο να είναι προνόμιο των λίγων ("έχοντες και κατέχνοντες"). Κορυφαίοι μελετητές χαρακτηρίζουν όσους δεν έχουν πρόσβαση στο Internet ως τους "αναλφάβητους του μέλλοντος"). Ο Nicholas Negroponte χαρακτηρίζει την πρόσβαση στο Δίκτυο "θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα" και καλεί τους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς να παράσχουν χρονικά ανεξάρτητη κοστολόγηση. Η Συμβουλευτική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της Ιρλανδίας ( Advisory Commitee on Telecommunications) σε μελέτη της σημειώνει τις σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις της χρονοχρέωσης στην ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επόμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!