Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Περιεχόμενα

1. Εμφάνιση

Το κεντρικό παράθυρο του Kdevelop χωρίζεται σε τρία επιμέρους παράθυρα. Επίσης έχει δύο toolbars, και βέβαια μία σειρά από μενού. Ας ξεκινήσουμε με τα υποπαράθυρα.

1.1 Το αριστερό τμήμα

Το αριστερό τμήμα, έχει 4 ταμπέλες, με ονόματα CV (Class Viewer), LFV (Logical File Viewer), RFV (Real File Viewer) και DOC (Documentation Tree).

Στο Class Viewer βλέπουμε ιεραρχικά τις classes που έχει το πρόγραμμά μας, μαζί με τα elements της κάθε class, όπως constructor, destructor, functions που έχουμε φτιάξει εμείς, αλλά και τα δεδομένα. Έτσι έχουμε μία περιληπτική εικόνα μίας class που έχουμε δημιουργήσει, η οποία μπορεί να δημιουργεί τελικά 500-600 γραμμές κώδικα (constructor, functions κλπ). Το Application Wizard του Kdevelop έχει αναλάβει να μας φτιάξει τον ορισμό της Class σε ένα .h αρχείο, και την υλοποίηση σε ένα .cpp. Με ένα απλό κλικ πάνω σε ένα από τα elements, θα μεταφερθούμε στο δεξί παράθυρο, στο element αυτό. Αν κάνουμε κλικ πάνω σε ένα Class, ή σε μία μεταβλητή του class θα μεταφερθούμε στο header αρχείο, ενώ αν κάνουμε κλικ πάνω σε μία function θα μεταφερθούμε στο source αρχείο. Επίσης στο Class Viewer εμφανίζονται και οι global variables, functions και structures.

Στο Logical File Viewer βλέπουμε τα αρχεία που αποτελούν το project μας, χωρισμένα "θεματικά". Δηλαδή χωριστά τα sources, χωριστά τα headers, χωριστά το Documentation. Πάλι πατώντας σε κάποιο αρχείο, μεταφερόμαστε στο δεξί παράθυρο σε αυτό το αρχείο.

Στο Real File Viewer βλέπουμε όλα τα αρχεία όπως θα τα βλέπαμε από ένα File Manager, δηλαδή με το directory structure που είναι στον δίσκο μας.

Τέλος, στο Documentation Tree έχουμε το manual και το tutorial του Kdevelop, το documentation της QT-Library και των KDE-Classes, ένα C/C++ Reference και (φυσικά) το documentation του δικού μας project. Για να τα δούμε όλα αυτά βέβαια, πρέπει να έχουμε εγκαταστήσει και τα απαραίτητα αρχεία. Αντίστοιχα με όσα είδαμε προηγουμένως, ένα κλικ σε κάποιο στοιχείο, μας μεταφέρει στο δεξί παράθυρο, στο στοιχείο αυτό.

Το τμήμα αυτό ενεργοποιείται με τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl-T

1.2 Το δεξί τμήμα

Το δεξί τμήμα έχει επίσης 4 ταμπέλες, με ονόματα Header/Resource Fles, C/C++ Files, Documentation-Browser και Tools.

Ανάλογα με το τι έχουμε επιλέξει από το αριστερό παράθυρο, μεταφερόμαστε στο σχετικό τμήμα του δεξιού. Αν δηλαδή επιλέξουμε κάτι που πρέπει να μας στείλει σε ένα header θα βρεθούμε στο Header/Resource File τμήμα, ενώ αν επιλέξουμε μία Function, θα βρεθούμε στο C/C++ Files τμήμα. Τα δύο αυτά τμήματα είναι editable, ενώ το Documentation-Browser και το Tools είναι "Read-Only". Στο μεν Documentation-Browser βλέπουμε (όπως λέει και το όνομα) documentation, ενώ το Tools φαίνεται να είναι ένα Virtual παράθυρο, στο οποίο ανοίγουν κάποια εξωτερικά προγράμματα (πιο πολλά για αυτό παρακάτω).

Το τμήμα αυτό είναι πάντα ορατό και δεν μπορεί να απενεργοποιηθεί.

1.3 Το κάτω τμήμα

Τέλος, το τρίτο μέρος (το κάτω), έχει τρεις ταμπέλες με ονόματα STDIN, STDERR και STDOUT. Όπως καταλαβαίνετε και από τα ονόματα, είναι η είσοδος, έξοδος και error του προγράμματός μας (και από το λίγο που είδα, δεν κάνουν αυτόματο redirect αν το κάνουμε εμείς από το πρόγραμμα).

Το τμήμα αυτό ενεργοποιείται με τον συνδυασμό πλήκτρων Ctrl-G

1.4 Τα toolbars

Εξ ορισμού το Kdevelop ανοίγει με δύο toolbars, με το ένα να έχει τα κλασικά File Open, File Save, Open Project, Print File, Undo, Redo, Cut, Copy, Paste, και τα πιο ειδικά, Compile file, Make, Rebuild, Debug, Run και Context-sensitive Help. Όλα αυτά παρέχονται για ευκολία, αφού οι ίδιες επιλογές (και περισσότερες όπως θα περιμέναμε) παρέχονται στο menu-bar.

Το δεύτερο toolbar είναι πιο ειδικό, αφού παρέχει μία αντίστοιχη λειτουργία με το Class Viewer του αριστερού τμήματος της οθόνης.

1.5 Το menu bar

Στα menus θα βρούμε τις επιλογές για να καλέσουμε τον Application Wizard, να προσθέσουμε ένα νέο αρχείο στο project μας, να δημιουργήσουμε μία νέα class, επίσης να "τρέξουμε" το autoconf, το configure ή να κάνουμε ένα απλό distclean, να δώσουμε execution arguments στο project μας, και τέλος να δημιουργήσουμε documentation. Υπάρχουν βέβαια όσες λειτουργίες υπάρχουν και στο πρώτο toolbar που αναφέραμε παραπάνω, καθώς και τα search, goto-line, configure (kdevelop, editor, printer, tools).

Επόμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!