Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

2. Λειτουργία - Ευκολίες.

2.1 Application Wizard

Πρόκειται για ένα interactive tool, το οποίο μας επιτρέπει μέσα από 6 βήματα, να δημιουργήσουμε τον σκελετό για την εφαρμογή μας. Οι επιλογές είναι Full KDE Application (με menu bar και toolbar), KDE mini-application (χωρίς menu bar και toolbar, μόνο τα βασικά Widgets του KDE για τη δημιουργία παραθυρικού περιβάλλοντος), QT application (με menu bar και toolbar, φτιαγμένα από Widgets της QT) και τέλος C/C++ application (καθόλου παραθυρικό interface).

Σε κάθε περίπτωση, ο Application Wizard δημιουργεί τη standard δομή αρχείων για την εφαρμογή μας, ένα main window αν πρόκειται για παραθυρική εφαρμογή, και "κανονίζει" τα autoconf, automake κλπ ούτως ώστε μόλις η εφαρμογή μας είναι έτοιμη να μπορεί να γίνει ένα tar.gz όπως όλες οι εφαρμογές για KDE που βλέπουμε και να μπορεί να διανεμηθεί.

Δίνοντάς του τα στοιχεία μας (ονοματεπώνυμο, e-mail, όνομα εφαρμογής, version εφαρμογής), μπορεί επίσης να μας δημιουργήσει templates, με ένα κάποιο standard κείμενο στην αρχή (το οποίο εμείς ορίζουμε), για τα sources και τα headers της εφαρμογής.

Επίσης δημιουργεί κάποια τυπικά αρχεία τα οποία περιέχονται (ή πρέπει να περιέχονται) σε κάθε εφαρμογή, όπως το README, ένα .lsm αρχείο, ένα changelog, ένα todo και ένα authors. Μόλις ο Application Wizard τελειώσει την δουλειά του, έχουμε και το Documentation του προγράμματός μας σχεδόν έτοιμο, εφόσον δημιουργεί και τον κορμό για αυτό.

2.2 Documentation

Σε περίπτωση που κατεβάσουμε το QT documentaion, τα KDE-libs και το c/c++ reference που υπάρχει στην σελίδα του Kdevelop, το Kdevelop τα βρίσκει (είτε αυτόματα, ή με λίγη βοήθεια από εμάς και το configuration) και μας παρέχει τη δυνατότητα να έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ ισχυρό εργαλείο, αφού έχουμε το documentation μέσα στην ίδια την εφαρμογή. Αν δε δεν βαριόμαστε και κατεβάσουμε και το glimpse, φτάνουμε στο σημείο να έχουμε και ένα real-time searching του documentation για λέξεις - κλειδιά, με την απλή επιλογή lookup που παρέχεται στο δεξί πλήκτρο του ποντικιού μας. Όλο το documentation είναι σε HTML format, με hyperlinks που παραπέμπουν στις αντίστοιχες κλάσεις και functions. Η χρησιμότητα αυτού είναι βέβαια εμφανής, και θα πάψει να είναι τόσο χρήσιμο μόνο για όσους έχουν ένα βιβλίο reference της QT.

2.3 Tools

Το Kdevelop συνεργάζεται άψογα με τα Kdbg, Kiconedit, Kdialog και Κdoc, σε περίπτωση βέβαια που τα έχουμε στον υπολογιστή μας εγκατεστημένα. Όλα αυτά τα εργαλεία μπορούν να κληθούν από το menu-bar, αφού πρώτα οριστούν από ένα Tools-configuration menu-item, και εφόσον κληθούν εκτελούνται στο τμήμα Tools του δεξιού παραθύρου της εφαρμογής. Το Kdbg που το δοκίμασα εκτενώς με ικανοποίησε απόλυτα, και σε ότι αφορά τις debugging λειτουργίες του (front-end για το gdb) αλλά και σε ότι αφορά το integration με το Kdevelop. Δοκίμασα επίσης το Kdialog, το οποίο είναι ο "visual dialog editor" για το KDE. Δεν ξέρω αν έκανα εγώ κάποιο λάθος (αρκετά πιθανό) αλλά το Kdialog μου φάνηκε "λίγο" για dialog editor. Οι επιλογές του είναι πολύ λίγες (δηλαδή τα widgets που παρέχει), αλλά πολύ promising. Έχει μόλις 7 QΤ-widgets, αλλά έχει property editor, και auto-generation του source code. Αν θυμηθούμε βέβαια ότι το Kdevelop είναι ακόμα σε Alpha έκδοση, και το KDialog παρέχεται μόνο στα snapshots (και όχι στην alpha-release) τα παραπάνω φαίνονται λίγο - πολύ λογικά.

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!