Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

4. Πώς Χρησιμοποιούμε (οι Χρήστες) έναν IO Slave

Τουλάχιστον τρεις IO Slaves τους χρησιμοποιείτε κατά κόρον: είναι οι file, HTTP και ftp με προφανείς λειτουργίες. Για να χρησιμοποιήσουμε γενικά έναν οποινδήποτε πόρο μέσω IO Slave, η σύνταξη είναι


(όνομα IO Slave): ('/' ή '//') (όνομα πόρου ή URL)

δηλαδή
ftp://ftp.ntua.gr/pub/linux

ή
http://localhost:631/admin

ή
floppy:/

Μέχρι στιγμής το μόνο πρόγραμμα που υποστηρίζει πλήρως αυτή τη σύνταξη είναι ο Konqueror. Μπορείτε να βάλετε στη μπάρα διεύθυνσης τη "διεύθυνση" οποιουδήποτε από τους υπάρχοντες IO Slaves και είναι σίγουρο ότι θα επικοινωνήσει μια χαρά, και θα βρει και κάτι χρήσιμο να κάνει.

Από την άλλη, οποιοσδήποτε προγραμματιστής μιας εφαρμογής KDE μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη σύνταξη στα προγράμματά του για να εξυπηρετηθεί από έναν IO Slave. Οι "γενικευμένες" διευθύνσεις, που είναι σαν URLs αλλά αντί για http://, ftp:// ή file:// ή άλλα στάνταρ πρωτόκολλα έχουν και τα "ψευδοπρωτόκολλα" που προφέρει κάποιος IO Slave (π.χ. info://) περιγράφονται από την κλάση KURL.

Εκτός από τετριμμένες λειτουργίες (π.χ. έξοδος στο standard error) τα προγράμματα KDE πρέπει να χρησιμοποιούν KURLs και όχι απλά ονόματα αρχείων ή απλά URL για είσοδο/έξοδο, οπότε καταλαβαίνετε πως η μέρα που το KEdit π.χ. θα επεξεργάζεται "απ' ευθείας" αρχεία σε απομακρυσμένα FTP Sites στην άλλη άκρη της γης ίσως να μην είναι και τόσο μακριά (αν και για την ώρα απέχουμε αρκετά από κάτι τέτοιο, δείτε και παρακάτω).

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!