Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

5. IO Slaves σε Δράση

5.1 Finger με χρωματάκια και ιστορίες

Πολλοί θα ξέρετε την εντολή finger. Αυτή καλείται ως 'finger username@hostname' και εμφανίζει πληροφορίες για το χρήστη username του μηχανήματος hostname. Η χρήση του IO Slave είναι απλή:

Στη μπάρα διεύθυνσης του Konqueror δώστε π.χ.


finger://root@localhost

και θα πάρετε πληροφορίες για το χρήστη root.

5.2 Ο Konqueror σαν πρόγραμμα ηλ. ταχυδρομείου

Συνδεδεθείτε στο Internet, και δώστε στη μπάρα διεύθυνσης


pop3://διεύθυνση.του.mail.server.σας

π.χ.


pop3://mail.ntua.gr

Πατήστε Enter. Αν όλα πάνε καλά, θα σας ζητηθεί username και password και μετά από λίγο ο Konqueror θα εμφανίσει τα μηνύματα που περιμένουν να τα παραλάβετε, σαν μια λίστα εικονιδίων.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι πολύ βολικά, αφού αν ανοίξετε ένα από αυτά τα "αρχεία" θα πάρετε το αντίστοιχο μήνυμα σαν "raw data", ενώ ένα πρόγραμμα όπως το KMail αποκωδικοποιεί αυτά τα raw data και σας εμφανίζει ελληνικά, HTML, URL και τα λοιπά. Από την άλλη, μπορείτε εύκολα να αντιγράψετε αυτά τα ακατέργαστα μηνύματα στο δίσκο σας με ένα Select All και μετά με drag 'n' drop, ενώ π.χ. με το KMail θα πρέπει να τα αποθηκεύσετε ένα ένα ή όλα μαζί σε ένα μεγάλο αρχείο.

5.3 Απ' ευθείας IO 1: περιορισμος των mount/umount

Ένα πράγμα που είναι λίγο βαρετό, είναι τα mount/umount που πρέπει να γίνονται ακόμα και για απλή προβολή της δισκέτας. Υπό την προϋπόθεση ότι έχετε δικαιώματα ανάγνωσης απ' ευθείας από το /dev/fd0 ή όποια άλλη συσκευή αντιστοιχεί στο floppy disk drive του συστήματός σας, δίνοντας


floppy:/

Θα δείτε αμέσως τα περιεχόμενα της δισκέτας σας, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε mount.

5.4 Απ' ευθείας IO 2: ο Konqueror σαν CD ripper

Ναι, ο τίτλος είναι σωστός. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εφαρμογή της τεχνολογίας IO Slaves, που κακώς δε διαφημίζεται. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα και πάλι.

  • Να μπορείτε να διαβάσετε απ' ευθείας από το /dev/hdc ή όποια άλλη συσκευή αντιστοιχεί στο CD ROM σας. Συνήθως μόνο ο root έχει τέτοια άδεια.
  • Να είστε συνδεδεμένοι στο Internet.
  • Το πακέτο kdebase σας να έχει μεταγλωτιστεί με υποστήριξη cdparanoia (οπωσδήποτε) και Ogg Vorbis ή MP3 (όχι υποχρεωτικά).
Η όλη διαδικασία είναι αρκετά πολύπλοκη και κατά πάσα πιθανότητα θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστού άρθρου.

Αν όμως οι παραπάνω προϋποθέσεις πληρούνται, βάλτε στο CD ROM σας ένα ηχητικό CD και δώστε στη μπάρα διεύθυνσης του Konqueror


audiocd:/

Θα δείτε (μετά από λίγο) το εξής εκπληκτικό: Ο Konqueror γεμίζει με εικονίδια, που αντιστοιχούν στα tracks του CD (track01, track02...), και εμφανίζει και μερικούς καταλόγους, με ονόματα όπως "WAV", "Ogg Vorbis" και "MP3". Αυτοί οι κατάλογοι, "περιέχουν" τις ripped και encoded εκδόσεις των κομματιών του CD. Φυσικά δεν έχει γίνει ακόμα κανένα ripping. Αλλά ο audiocd ΙΟ Slave είναι έτοιμος να σας σερβίρει ότι του ζητήσετε. Αν έχετε "σφαιράτο" μηχάνημα, ανοίξτε ένα από τα MP3 κομμάτια. Θα έχετε τη -σπανιότατη- εμπειρία να ακούτε ένα MP3 που ripάρεται και κωδικοποιείται σε πραγματικό χρόνο. Πιο ρεαλιστική εφαρμογή, είναι να "τσιμπήσετε" το MP3 και να το "πετάξετε" σε κάποιον τοπικό κατάλογο. Ο audio slave αρχίζει τότε να κάνει ripping και να γράφει το mp3 στο δίσκο. Αντίστοιχα γίνεται η εξαγωγή σε μορφή Ogg Vorbis, σε WAV ή και σε RAW.

To πλέον εντυπωσιακό, είναι ότι αν το CD σας υπάρχει στη CDDB (όπως το "Dark Side of the Moon" των Pink Floyd, τότε αντί για track0, track02 και λοιπά θα δείτε τους τίτλους των τραγουδιών (π.χ. "Pink Floyd - The Dark Side of The Moon - Time.mp3", ). Γι' αυτό και απαιτείται η σύνδεση με Ιντερνετ. Ο IO Slave προσπαθεί πάντοτε να χρησιμοποιήσει τη CDDB. Μάλιστα (και εδώ έχουμε μια ατέλεια), αν δεν είστε συνδεδεμένοι, ο IO Slave κλείνει χωρίς να σας ενημερώσει, ενώ θα μπορούσε να συνεχίζει και να ονομάζει τα κομμάτια track01, track02 κλπ.

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!