Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

2. Εν αρχή είναι η σύνδεση.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταφέρουμε για να κάνουμε όλα αυτά τα ωραία κολπάκια είναι να επιτύχουμε σύνδεση μεταξύ του προσωπικού μας υπολογιστή και του κινητού. Αυτή μπορεί να είναι ενσύρματη (RS 232, σειριακή θύρα) είτε ασύρματη (μέσω υπέρυθρων).

Να σημειώσουμε εδώ μια αρκετά σημαντική λεπτομέρεια. Η όλη διαδικασία δεν διαφέρει και πολύ από την σύνδεση υπολογιστή με modem. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, σημερινά κινητά άλλωστε ενσωματώνουν modem και απαντούν σε AT εντολές. Απλώς, έχουν μερικές ακόμη AT εντολές για να διαχειριστούν τον τηλεφωνικό κατάλογο τα sms και άλλα.

Στην δική μου περίπτωση έπρεπε να ακολουθήσω τον μακρύ και δύσκολο δρόμο των υπερύθρων καθότι δεν διέθετα καλώδιο που να συνδέει το κινητό μου με τον υπολογιστή. Και ευτυχώς ο φορητός μου διέθετε υπέρυθρες (γιατί δεν διαθέτει σειριακή) γιατί δεν ήθελα να ασχοληθώ με το ψάξιμο ενός δέκτη υπερύθρων για τον σταθερό μου υπολογιστή.

Ας δούμε πως γίνεται.

Καταρχάς, πρέπει να πούμε στο Linux ότι υπάρχει θύρα υπερύθρων ώστε να "ακούει" και εκεί, όπως κάνει με τη σειριακή. Επειδή η διανομή μου (SuSE 7.2 τότε) έχει ετοιμάσει τα απαραίτητα για να φορτωθούν τα modules που είναι απαραίτητα για να αναγνωριστεί η υπέρυθρη θύρα, το μόνο που χρειάστηκα να κάνω είναι ένα rcirda start. Μετά έπρεπε να βάλω το κινητό μου να βλέπει το "ματάκι" των υπερύθρων στο φορητό και να ενεργοποιήσω την θύρα του κινητού από το menu. Εκτελώντας από πριν το irdump σε ένα xterm έβλεπα αμέσως να εμφανίζεται το κινητό μου. Η σύνδεση είχε επιτευχθεί. Έμενε να αξιοποιηθεί πλέον από το απαραίτητο λογισμικό.

Αν δεν μου τα είχε έτοιμα όλα η διανομή μου, θα έπρεπε να έτρωγα κάποιες ώρες (?) διαβάζοντας το σχετικό how to για να βρω ποια είναι τα απαραίτητα modules (αυτά που αντιστοιχούν στο hardware που διαθέτω) του πυρήνα που έπρεπε να φορτώσω (irtty & irda τουλάχιστον στην δικιά μου περίπτωση) και να ασχοληθώ με εντολές όπως η irattach για να "συνδέσω" την θύρα με ένα οδηγό συσκευής. Όχι πολύ δύσκολα πράγματα δηλαδή.

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!