Magaz, The Greek Linux Magazine
Magaz Logo

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα

5. Η φιλοσοφία του texinfo

Το texinfo ως σύστημα βασίζεται πάνω στο Tex/Latex. Γράφετε ένα απλό αρχείο κειμένου lala.texi με ειδική σύνταξη (τα @-commands) και μετά με την εντολή texi2foo παίρνετε το lala.foo όπου foo μέχρι τώρα μπορεί να είναι html/dvi/pdf. Υπάρχει και εντολή makeinfo με διάφορες παραμέτρους για την παραγωγή των info αρχείων.

Αυτό όμως δεν πρέπει να σας φοβίζει αν δεν γνωρίζετε το Latex. (Αν και κάποια στιγμή πρέπει να μάθετε και Latex :-). Το Texinfo είναι ένα επίπεδο πιο πάνω από το Latex. Αυτό σημαίνει ότι αποκρύπτει από εσάς τα \verylongandcomplicatedLatexdirectives και σας επιτρέπει να γράψετε το κείμενο σας με μικρά @commands δηλαδή εντολές/keywords που απλά ξεκινάνε με το @. Τα @commands είναι όλα documented στο manual του texinfo το οποίο είναι γραμμένο επίσης σε (μαντέψτε!) texinfo. Έτσι υπάρχει το @chapter, @section ,@code, @itemize με απλά και κατανοητά ονόματα. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε emacs θα βρείτε ότι η συγγραφή texinfo αρχείων με το αντίστοιχο mode είναι πραγματικά πολύ εύκολη.

H μαγεία είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα τις εντολές του Latex αν το επιθυμείτε (κυρίως για τα εκτυπώσιμα outputs). Μάλιστα μπορείτε να γράψετε διαφορετικά τμήματα για την περίπτωση που το texinfo αρχείο μετάφράζεται σε tex, html ή info. (Περίπου σαν τα #ifdef του C-preprocessor).

Παρόλο που το texinfo διαθέτει την εντολή @image για την εισαγωγή εικόνων σε ένα έγγραφο, δεν θα πρέπει να την χρησιμοποιήσετε (στην αρχή τουλάχιστον). Και αυτό γιατί η εικόνα δεν θα φαίνεται στο info output του αρχείου σας οπότε "χάνεται" η συμβατότητα του texinfo, για την οποία το διαλέξατε. Δηλαδή το texinfo τεχνικά μπορεί να χειριστεί εικόνες (αφού μπορεί το Latex).

Επόμενο  Προηγούμενο  Περιεχόμενα


Valid HTML 4.01!   Valid CSS!